We houden zielsveel van onze huisdieren en het is vaak moeilijk om onder ogen te zien dat ook zij een dagje ouder worden. Hoewel verouderen geen ziekte is gaat het wel gepaard met grote veranderingen in het lichaam waardoor andere zorgen nodig zijn. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je als baasje kan doen om het verouderingsproces te vertragen en om je dier een aangename oude dag te bezorgen.
Wanneer is mijn dier senior?
Men spreekt van ‘senior” wanneer een dier 75% van de levensverwachting heeft bereikt. Wanneer dat is, is afhankelijk van de diersoort en de grootte van het dier. Gemiddeld zeggen we dat een dier senior is vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar, maar dit is eerder bij grote honden (rond 6 jaar) en later bij kleine honden (rond 9 jaar). Bij katten spreekt men al van senior vanaf een leeftijd van 7 jaar, ook al is hier vaak nog niet veel van te merken. Typische tekenen die erop wijzen dat je dier senior is zijn: rusteloosheid, minder slapen, andere eet- en drink gewoonten, onverzorgde vacht, gezwellen, tandproblemen (met een stinkende adem als gevolg), incontinentie en verwarring.
Verminderd zicht en gehoor
Dieren zullen net als ons minder goed gaan horen en zien naarmate ze ouder worden. Hoewel de achteruitgang in het zicht van je dier niet altijd even duidelijk is zullen alle ouder wordende dieren vanaf een bepaalde leeftijd lenssclerose ontwikkelen. Lenssclerose ontstaat doordat de lens blijft doorgroeien maar zich in een kapsel bevindt dat niet kan uitzetten, hierdoor treedt er verdichting op van de lens. Dit uit zich in een subtiele grijs verkleuring van de lens, maar de lens blijft transparant. Bijgevolg geeft dit slechts een beperkte vermindering van het zicht.
Lenssclerose mag niet verward worden met seniel cataract, wat eveneens bij vele ouder wordende dieren optreedt. Deze aandoening is genetisch bepaald en zien we onder andere bij Labrador en Golden Retrievers, Cockers Spaniels en Poedels. Bij deze aandoening zullen de lensvezels wel degelijk aangetast worden en zal de lens troebel worden en blauwgrijs verkleuren, dit wordt ook wel ‘grauwe staar’ genoemd. Hoewel het proces geleidelijk aan gebeurt, gaat het veel sneller dan lenssclerose en wordt het zicht hier veel meer belemmerd. In het laatste stadium zal het dier geen beeld meer kunnen registreren en enkel nog licht en donker kunnen onderscheiden.
Men kan deze ouderdomsgerelateerde veranderingen niet voorkomen, maar er bestaan wel producten die de gezondheid van het oog ondersteunen en achteruitgang kunnen vertragen zoals de VT Phak siroop en VISOGuard.
Ook het gehoor gaat zeer geleidelijk achteruit waarbij eerst de hoge frequenties niet meer worden waargenomen en vervolgens ook de lagere frequenties. Je dier is dus niet selectief doof! Uiteindelijk kan volledige doofheid optreden.
De achteruitgang van zicht en gehoor kan aanleiding geven tot schrikreacties, je dier ziet en hoort je immens niet als je hem/haar benadert. Benader oude dieren dus altijd zeer voorzichtig, probeer ze eerst te laten ruiken alvorens ze aan te raken. Naarmate zicht en gehoor afnemen zal het reukvermogen belangrijker worden. Wetende dat dit verouderingsproces ongeacht zal plaatsvinden is het verstandig het reukvermogen tijdens het levensverloop al zoveel mogelijk te trainen.
Gedragsveranderingen en dementie
Een verstoord dag- en nachtritme is één van de meest voorkomende klachten van eigenaren. De rusteloosheid uit zich in hijgen, op en neer lopen en vocaliseren en kan de hele familie wakker houden. Andere gedragsveranderingen die opgemerkt kunnen worden zijn incontinentie, verwarring, voor zich uit staren, veranderende eet- en drinkgewoonten, blaffen/miauwen zonder reden, meer of minder aanhankelijk worden of agressief worden. Deze veranderingen kunnen leiden tot erge frustratie en de band tussen dier en eigenaar belemmeren.
Oorzaken die aan de basis kunnen liggen van al deze gedragsveranderingen zijn terug te brengen tot angst, pijn en dementie en vragen om een gepaste behandeling met supplementen en/of medicijnen. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts wanneer je gedragsveranderingen bij je dier opmerkt zodat een grondig onderzoek kan plaatsvinden alvorens te besluiten dat het ‘gewoon’ ouderdom is. Indien onderliggende oorzaken en pijn uitgesloten werden dan kan men aan de slag gaan met voedingssupplementen die het zenuwstelsel en de hersenen ondersteunen (VetPlus Aktivait).
Er zijn heel wat commerciële senioren voedingen op de markt, maar waar heeft jouw dier nu precies nodig? En wanneer ga je het beste over op een senior voeding? Iedere hond of kat heeft andere voedingsbehoeften afhankelijk van leeftijd, activiteit en medische achtergrond. Waar sommige dieren baat zullen hebben bij calorierestrictie zullen andere dan weer moeite hebben met het behoud van gewicht wegens chronische aandoeningen zoals nierziekte of diabetes. Vele aandoeningen (zoals bv. nierziekte, leveraandoeningen, diabetes, alvleesklierproblemen) vragen eveneens om een aangepast dieet dat helpt in het stabiliseren van de ziekte en het ondersteunen van het desbetreffende orgaanstelsel. Over het algemeen zullen ‘gezonde’ senioren minder calorieën nodig hebben en zal het tijdig toepassen van een calorierestrictie veel gezondheidsvoordelen hebben. Door je dier in vorm te houden zal:
Je dier meer energie hebben voor wandelen en spelen wat eveneens de bespiering ten goede komt.
Je dier een kleiner risico hebben op het ontwikkelen op artrose en zeker minder pijn ervaren ten gevolge van artrose.
Zoals je leest is de gepaste voeding voor de ene senior dus niet altijd de juiste voeding voor de andere. Om deze reden raden we altijd aan een dierenarts aan te spreken wanneer je op zoek bent naar een juiste senior voeding.
Verminderde mobiliteit
Dit is ongetwijfeld de meest gerapporteerde klacht van diereigenaren wanneer hun dieren ouder worden en is te wijten aan meerdere oorzaken:
Verminderde mobiliteit heeft een directe impact op de levenskwaliteit van je huisdier, je dier zal minder willen spelen en wandelen. Het is belangrijk dit probleem aan te pakken wanneer het dier nog steeds mobiel is. Om dit te doen moet je je bewust zijn van de signalen die je dier geeft. Monitor de dagelijkse activiteit van je dier en hou hem/haar goed in de gaten tijdens het spelen, springen en het lopen op een gladde ondergrond. Twijfelt je dier tijdens het springen of mispakt het zich geregeld, verliest je dier vaker het evenwicht of heeft je dier moeite moet rechtkomen? Dit zijn allen alarmbellen die oproepen tot actie.
Kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken. Zorg voor voldoende opstapjes of loopbruggen in huis zodat je dier niet meer moet springen. Blijf bewegen, maak de wandelingen korter of maak gebruik van een kar zodat je dier voldoende kan rusten tijdens de wandeling. Indien je een gladde vloer hebt kan je gebruik maken van antislip schoentjes of sokjes of Dr. Buzby's ToeGripsToegrips. Het tijdig opstarten van een gewrichtsondersteunend supplement en/of voeding kan helpen achteruitgang te vertragen.
Vele eigenaren zijn huiverig voor het geven van pijnmedicatie en stellen dit zo lang mogelijk uit, niet beseffende dat de chronische pijn die het dier heeft zorgt voor een overprikkeling van het zenuwstelsel waardoor onbehandelde pijn op lange termijn zal zorgen voor uitstralingspijn. Dit is pijn die helemaal niet meer in relatie staat tot het initiële probleem. Laat het dus niet zo ver komen en begin tijdig met het geven van pijnmedicatie zodat je dier niet onnodig lijdt.
Ouderdomsgerelateerde ziekten en verminderde immuniteit
Bepaalde organen zoals hart en nieren zullen op termijn ‘slijtage’ ondervinden, andere organen ontwikkelen tumoren waardoor ze te veel hormonen gaan produceren zoals de bijnieren of de hypofyse (de ziekte van cushing) en de schildklier (hyperthryroïdie). Het immuunsysteem van oudere dieren is minder goed werkzaam waardoor banale infecties voor grote problemen kunnen zorgen. Gelukkig zijn er een tal van natuurlijke producten op de markt om het immuunsysteem te ondersteunen zoals Puur Echina, Phytonics Immu Boost Pro en Colostroguard.
Veranderingen aan huid en vacht
De vacht van je dier wordt niet alleen grijs maar gaat er ook doffer gaan uitzien, de huid wordt droger en kan meer schilfers gaan vertonen. Doordat dieren minder mobiel zijn gaan ze zichzelf minder goed verzorgen waardoor klitten vaker voorkomen. De huid wordt eveneens gevoeliger voor infecties wat gepaard kan gaan met een onaangename geur. De onaangename geur creëert vaak een afstand dus eigenaar en dier, en dit is alles behalve wat we willen. Om dit alles te voorkomen kan je:
Geregeld de vacht inspecteren van je dier om problemen tijdig op te sporen.
Je dier geregeld borstelen om de talgklieren in de huid te stimuleren zodat de huid minder droog wordt.
Gebruik maken van voedingssupplementen of spot-on’s die helpen de huidbarrière van je dier te ondersteunen. Hierover meer in dit blog.
Gebruik maken van medicinale shampoo & conditioner, spray of mousse afhankelijk van de vachtconditie van je huisdier.
Gebitsproblemen
Hoewel gebitsproblemen gemakkelijk voorkomen kunnen worden door het poetsen van de tanden, geregelde controles en eventuele reinigingen is het dé reden waarvoor senioren onder narcose gebracht worden. Wegens angst voor anesthesie wordt de ingreep alsmaar uitgesteld tot het moment dat dier zoveel pijn heeft dat het niet meer kan eten, algemeen ziek wordt, abcessen krijgt of de geur voor de eigenaar ondraaglijk wordt. Op dit moment is de ingreep niet meer beperkt tot een reiniging maar zullen er meestal ook veel extracties dienen te gebeuren wat niet bevorderlijk is voor de duur van de anesthesie. Bovendien kunnen de bacteriën die zich in de mond bevinden in het bloed terechtkomen en infecties veroorzaken elders in het lichaam (hart, nieren).
Het dagelijks poetsen van de tanden voorkomt tandplak en tandsteen en de problemen die daaruit voortkomen. Het is het beste om te beginnen met tanden poetsen als je hond nog jong is, zodat ze eraan kunnen wennen en het als een normaal onderdeel van hun routine beschouwen. Als je echter een oudere hond hebt die niet gewend is aan tanden poetsen, kan poetsen een grote uitdaging zijn en de nodige stress opleveren. Gelukkig zijn er alternatieven zoals de kleefgel tandpasta Dentosalin van Rebocare die met de vinger op de tanden kan worden aangebracht en poetsen overbodig maakt. Vul dit aan met een gepaste voeding zoals Royal Canin Dental of Hills Dental Care om de tanden van je hond in optimale conditie te houden.
Slijtage van het hart
De meest voorkomende hartproblemen bij ouder wordende dieren zijn kleplekkages. De bloedstroom in het hart hoort eenrichtingsverkeer te zijn. Wanneer de kleppen in het hart niet meer goede sluiten, kan bloed terug stromen en moet de hartspier veel harder werken om eenzelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Ook kan er sprake zijn van cardiomyopathie (dilatorische cardiomyopathie, en hypertrofische cardiomyopathie) , een aandoening waarbij de hartspier verzwakt en niet meer effectief kan samentrekken. De symptomen van ouderdomsgerelateerde hartproblemen zijn vaak subtiel (sloomheid, minder uithoudingsvermogen) in het begin en worden vaak afgeschreven als normale ouderdomsverschijnselen. Na verloop van tijd zullen ook andere symptomen optreden zoals hoesten, moeite met ademhalen en een dikke buik als gevolg van vochtophoping (ascites).
Taurine en L-carnitine zijn belangrijke nutriënten ter ondersteuning van de hartspier en het voorzien van voldoende energie voor een optimale werking van de hartspier. Ze zijn terug te vinden in hartspierondersteunende voedingen (Royal Canin Cardiac,Specific Heart & Kidney) en supplementen (CARDIOPro)
Wat je nog meer kan doen…
Laat 2 x per jaar een gezondheidscontrole uitvoeren en minimaal 1 x per jaar een urineonderzoek en uitgebreid bloedonderzoek. Op deze manier kunnen afwijkingen tijdig opgespoord worden, vaak voor het dier symptomen heeft.
Houd een seniorendagboek bij van je huisdier waarin je het energieniveau, de eetlust en andere opmerkingen kan noteren.
Voel je dier regelmatig na om massa’s tijdig op te sporen. Controleer de huid, vacht en nagels. Lange nagels kunnen erg veel ongemak opleveren bij je huisdier en kunnen gaan ingroeien. Naarmate je dier ouder wordt zal hij/zij minder gaan wandelen of de krabpaal gaan gebruiken, ook werkt het klauwmechanisme een stuk minder bij oudere katten.
Kijk regelmatig in de mond van je dier en poets indien mogelijk de tanden. Lukt het niet om met een tandenborstel te werken kies dan voor een alternatief zoals de SoftySwipe,Plaqtiv+ Dental Wipes, ReboCare Dentosalin.
Probeer je hond gebarentaal aan te leren zodat wanneer het gehoor achteruit gaat hij/zij hierop kan terugvallen. Probeer ook het reukvermogen van je dier zoveel mogelijk te trainen want dit is hetgeen waar hij/zij het meest op zal terugvallen wanneer gehoor en zicht het laten afweten.
Blijf spelen met je dier, ook al is het minder mobiel. Pas de manier van spelen aan en probeer je dier ook mentaal te blijven uitdagen.
Geef je hond of kat een aangepast dieet. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts voor advies omtrent het beste dieet voor je huisdier.
Zorg dat je huisdier voldoende drinkt. Senioren zijn gevoeliger voor de gevolgen van uitdroging en katten zijn sowieso al zeer slechte drinkers. Zorg dat er voldoende en makkelijk toegankelijke waterbakken zijn en zorg dat er altijd toegang is tot schoon en fris water. Je kan eventueel gebruik maken van fonteintjes om je dier te stimuleren. Ook is het geven van natvoeding een manier om te zorgen dat je dier meer water binnenkrijgt. Hierover meer in het blog 'Natvoeding: geen traktatie, wel een must voor de gezondheid van jouw kat!'
Heb geduld en dwing je dier nergens toe. Er zullen misschien dagen zijn dat hij/zij liever niet aangeraakt wordt of liever niet wilt gaan wandelen. Luister naar je dier. Houd dit gedrag aan, contacteer dan altijd een dierenarts om zeker te zijn dat dit geen teken van pijn of ongemak is.
Zorg dat je viervoeter voldoende rust krijgt. Plaats het eventueel apart van andere energieke dieren en wees voorzichtig met kinderen in huis. Je dier kan pijn hebben zonder dat je het als baasje beseft, een uithaal naar de kinderen toe wordt snel als agressief bestempeld met alle gevolgen van dien.
Indien je ziet dat je kat moeite heeft met het betreden van de kattenbak of indien je kat de kattenbak mijdt probeer dan een open kattenbak met een lage instap.
Geeft je dier pijn, ongemak of angst aan? Ga tijdig naar de dierenarts en vertrouw je dierenarts wanneer er medicatie wordt voorgeschreven. Maak eventueel gebruik van gepaste voedingssupplementen of een aangepaste voeding om op termijn de hoeveelheid medicatie tot een minimum te kunnen beperken. Supplementen op basis van CBD (Anibidiol of ElleVet olie of ElleVet Softgels) zijn ideaal voor zowel pijnbestrijding, de ondersteuning van het zenuwstelsel en gedragsproblemen/dementie bij oudere dieren. ElleVet Mobility bevat bovendien glucosamine en chondroitine voor het ondersteunen van de gewrichten.
Producten in de Spotlight
Net als bij mensen gaat ouder worden bij dieren gepaard met fysieke en mentale veranderingen. Je trouwe viervoeter kan wat langzamer worden, minder energie hebben of last krijgen van stijfheid en gewrichtsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je dier te ondersteunen bij het gezond ouder worden. Hier delen we een selectie van onze favoriete supplementen gebaseerd op lovende recensies en hoogwaardige ingrediënten. Op deze manier hopen we je dier te kunnen helpen om zo comfortabel mogelijk ouder te worden.
Vetplus Aktivait
Het zenuwstelsel is zeer gevoelig voor oxidatieve stress, wat ontstaat wanneer er een onevenwicht is tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om deze schadelijke stoffen te neutraliseren. Oxidatieve stress leidt tot degeneratie van het zenuwstelsel wat zich onder andere kan uiten in de typische ouderdomsklachten zoals dementie, slecht zien en horen, coördinatieproblemen en stemmingswisselingen. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en verminderen zo de schadelijke effecten van oxidatieve stress. Aktivait bevat naast een tal van krachtige antioxidanten zoals co-enzym Q10 en NAC ook andere nutriënten zoals essentiële vetzuren, selenium en fosfatidylserine die het zenuwstelsel ondersteunen, het bestaat zowel voor honden als voor katten
Dermoscent Senior Spot
Dermoscent SENIOR Spot is een innovatieve huidverzorging met een dubbele werking: zowel gedragsmatig als huidgericht. Deze spot-on verzorging helpt leeftijdsgebonden huidproblemen te bestrijden en verbetert het welzijn van senior dieren:
Gebrek aan enthousiasme, interactie…
Doffe vacht, roos, droge huid, nare geurtjes.
MovoFlex: Best beoordeeld op onze webshop
Movoflex is een voedingssupplement op basis van vijf ingrediënten in de vorm van smakelijke soft chews ter ondersteuning van de gewrichten en de mobiliteit bij honden. Het belangrijkste ingrediënt van deze nieuwe generatie chondroprotectieve middelen is eischaalmembraan. Dit is een verbinding die bijzonder rijk is aan collageen, elastine en peptiden die bijdragen aan een betere mobiliteit en elasticiteit.
MOVOFLEX soft chews bestaat uit een unieke en complete formule van synergetische, hoogwaardige ingrediënten
Significante verbetering waargenomen van de mobiliteit na 7 dagen1
Easy to give - 1 zeer smakelijke chew per dag
Geen verhoogde aanvangsdosis nodig, in tegenstelling tot sommige andere gewrichtssupplementen
3 verschillende maten voor een optimale dosering
97% van de ingrediënten is van natuurlijke oorsprong
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter