Iedere hond braakt wel eens, maar wanneer onderneem je best actie en neem je contact op met de dierenarts? En wat zijn de stappen die je als baasje zelf kan ondernemen om je hond te helpen? Dat en veel meer kom je te weten in dit blog.
Wat is het verschil tussen braken en regurgiteren?
Bij beide symptomen wordt er voedsel of vloeistof opgegeven, het grote verschil is dat braken een actief proces is en regurgiteren een passief proces. Braken wordt veroorzaakt door het actief samentrekken van de spieren van de maag, waardoor voedsel en vloeistoffen uit de maag door de slokdarm naar de mond worden geduwd en uitgespuugd. Honden die braken hebben meestal een misselijk gevoel en zullen vaak tekenen vertonen van buikpijn, kwijlen, en rusteloosheid. Regurgitatie daarentegen is het terugkomen van voedsel of vloeistoffen uit de slokdarm zonder samentrekkingen van de maag. Honden die regurgiteren hebben over het algemeen niet het gevoel misselijk te zijn en vertonen vaak geen tekenen van buikpijn.
Het onderscheid tussen braken en regurgiteren is belangrijk omdat het een aanwijzing is waar het probleem zich bevindt. Bij regurgitatie bevindt het probleem zich in de slokdarm (slokdarmobstructie, slokdarmverlamming, ontsteking van de slokdarm), en niet ter hoogte van de maag.
Mogelijke oorzaken van braken bij de hond: acuut- versus chronische braken
Braken kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben die ingedeeld kunnen worden naargelang de duur (acuut of chronisch) van het braken. We spreken van acuut braken wanneer het braken nog maar sinds kort aan de gang is, sinds enkele uren tot dagen. Acuut braken kan soms onschuldig zijn zoals in het geval van:
De meeste infecties: viraal (het coronavirus, het rotavirus) of parasitair (giardia, wormen).
Stress
Maar kan ook zeer ernstig en zelfs spoedeisend zijn, zoals bij:
Een vergiftiging. Een vergiftiging kan ook optreden door het eten van voedingsmiddelen die voor mensen compleet veilig zijn zoals bijvoorbeeld chocolade, druiven of ui.
Een maagdarmobstructie ten gevolge van het opeten van een vreemd voorwerp of een invaginatie
Een maagtorsie: meestal braken zonder dat er voedsel terug komt.
In het geval van chronisch braken is het braken al enige tijd (een week tot enkele weken of soms maanden) bezig. Chronisch braken heeft meestal een meer ernstige oorzaak en gaat vaak gepaard met gewichtsverlies en sloomheid. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
Omdat vele oorzaken van acuut braken vanzelf overgaan is het achterhalen van de precieze oorzaken niet altijd nodig of mogelijk. In het geval van chronisch braken is het wel altijd belangrijk de onderliggende oorzaak te achterhalen en dus naar de dierenarts te gaan. Hiervoor zal meestal een uitgebreid bloedonderzoek en medische beeldvorming noodzakelijk zijn.
Wanneer moet ik bij braken naar de dierenarts?
Met zoveel verschillende mogelijke oorzaken van braken is het soms moeilijk om te weten wanneer je wel degelijk moet ingrijpen. We raden aan altijd de dierenarts te contacteren wanneer je hond
Herhaaldelijk braakt en het braken langer dan 24 uur aanhoudt.
Lusteloos is.
Bloed braakt.
Niet kan stoppen met braken of braakt zonder dat er wat uitkomt.
Een opgezwollen of pijnlijke buik heeft.
Moeite heeft met ademen.
Tekenen van uitdroging vertoont zoals plakkerig tandvlees.
Mijn hond heeft geen van bovenstaande ‘alarmsignalen’. Wat kan ik zelf doen indien mijn hond braakt?
Als je hond braakt, zijn er een paar dingen die je als baasje kunt doen om hem te helpen:
Houd je hond in de gaten: kijk of er andere symptomen optreden zoals diarree, sloomheid of verminderde eetlust. Indien dit het geval is of als het braken verergert raadpleeg dan een dierenarts.
Laat je hond vasten: Geef je hond eventjes geen voedsel (12 tot 24 uur) om het maagdarmstelsel tot rust te laten komen. Geef je hond wel toegang tot vers drinkwater om uitdroging te voorkomen.
Voorkom dat je hond in één keer grote hoeveelheden koud water drinkt.
Zorg dat je ‘noodmedicatie’ in huis hebt om het maagslijmvlies tot rust te brengen en te beschermen en de misselijkheid te bestrijden.
Mijn hond heeft mogelijk een voedselintolerantie. Wat nu?
De termen voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Een voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde componenten (meestal om glycoproteïnen) in de voeding. Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam verkeerd op iets in de voeding (dit kan een bestanddeel zijn maar ook een additief) maar het veroorzaakt geen reactie van het afweersysteem. Het is eerder een kwestie van het niet goed kunnen verteren van een bestanddeel. Een voorbeeld hiervan is lactose-intolerantie. De symptomen gepaard gaande met voedselintolerantie treden niet altijd meteen op. Het kan soms dagen duren voordat de symptomen zich manifesteren. Hoewel zowel een voedselallergie als een voedselintolerantie zich kunnen uiten in maagdarm- en huidklachten zullen de maagdarmklachten bij een voedselintolerantie de bovenhand nemen.
Vaak is het niet duidelijk of je hond een voedselallergie of voedselintolerantie heeft. In dat geval is het correcter om te spreken van een voedselovergevoeligheid. In eerste instantie kan je dan aan de slag gaan met een voeding die het maagdarmstelsel én de barrièrefunctie van de huid ondersteunt. Deze voedingen zijn licht verteerbaar en bevatten bestanddelen waarop dieren minder snel op reageren. Voorbeelden van zulke voedingen zijn:
Je dient natuurlijk ook rekening te houden met de tussendoortjes die je voert. Om te weten of de aangepaste voeding werkt is het aan te raden gedurende de eerste 14 dagen geen tussendoortjes te voeren. Maagdarmproblemen veroorzaakt door een voedselintolerantie verdwijnen meestal binnen deze periode. Vervolgens kan je voorzichtig één ‘veilig’ tussendoortje per 2 weken gaan uitproberen om zo te testen of je dier hier goed op reageert. Veilige tussendoortjes zijn snacks op basis van 1 eiwit en koolhydraatbron of een tussendoortje op basis van gehydrolyseerde eiwitten zoals:
Heeft je hond naast maagdarmproblemen ook erge huidklachten? Dan is de kans aanwezig dat je dier een voedselallergie heeft. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je hond een omgevingsallergie (atopie) of vlooienallergie heeft en dat de verteringsproblemen een andere oorzaak hebben. Hier kom je alleen maar achter aan de hand van een voedseltrial met een eliminatiedieet. Hoe je zo een voedseltrial uitvoert en welke voeding je hiervoor het beste kiest kan je lezen in het blog 'Voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie, wat is het verschil'.
Het is belangrijk om te onthouden dat braken bij honden een symptoom is en geen diagnose op zichzelf. Als je hond braakt en je merkt dat hij zich niet goed voelt of als het braken aanhoudt, is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het gaat om de gezondheid van je hond. Sommige oorzaken van braken kunnen ernstig zijn en onmiddellijke medische aandacht vereisen.
Maagondersteunende producten aanbevolen door ons team
Ons team heeft dit supplement zorgvuldig geselecteerd op basis van de kwaliteit van de ingrediënten en het gemak van gebruik. Wij geloven in het aanbieden van alleen de beste producten voor jouw huisdier, en dit supplement voldoet aan onze strenge normen. Dankzij de praktische toediening en betrouwbare bron, is het een product dat wij met vertrouwen aanbevelen aan eigenaren die de algehele gezondheid van hun huisdieren willen ondersteunen.
Zitac Vet
Zitac Vet is een geneesmiddel dat cimetidine bevat en kan worden ingezet voor de symptomatische behandeling ter vermindering van braken. Het vermindert de productie van maagzuur en helpt hierdoor bij het verlichten van symptomen die worden veroorzaakt door overtollig maagzuur, zoals brandend maagzuur, maagzweren en refluxziekte. Minder zuur in de maag zorgt ervoor dat de irritatie van de maagwand vermindert en de maag sneller kan genezen. Zitac Vet is een geneesmiddel, het is belangrijk voor aankoop de bijsluiter te lezen.
PUUR Stomac
Puur Stomac is een zorgvuldig samengesteld kruidencomplex in poedervorm dat speciaal ontwikkeld is ter ondersteuning van de maag en het in stand houden van een normale zuurtegraad. Het heeft bovendien een eetlustopwekkend effect. Het bevat gember, hop, mariadistel, grote engelwortel, paardenbloem, pepermunt, kamille, zoethout en Ijslands Mos.. Gember staat bekend om zijn verzachtende invloed op de maag. Hop en kamille worden al eeuwen gebruikt vanwege hun rustgevende eigenschappen. Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever en daarmee het spijsverteringsproces. Grote engelwortel en paardenbloem dragen bij aan een gezonde spijsvertering, terwijl pepermunt helpt bij het behoud van een normale maagfunctie. Dit product is een natuurlijke aanvulling voor een goede maagbalans
De Groene Os Mentha Complex
De Groene Os Mentha Complex heeft een vergelijkbare samenstelling als Puur Stomac maar komt in de vorm van een tinctuur, druppels dus. Een tinctuur is een sterk geconcentreerd kruidenextract, in dit geval op basis van glycerine, wat het een zoete smaak geeft en daardoor gemakkelijk geaccepteerd wordt door de meeste dieren.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter