We kennen deze ziekte allemaal wel maar wat houdt het nu concreet in als er bij je huisdier suikerziekte wordt vastgesteld? Op het moment dat deze diagnose wordt vastgesteld ben je als baasje vaak overdonderd en is het normaal dat niet alle informatie die de dierenarts je geeft onmiddellijk blijft hangen. Daarom zetten wij graag alles nog eens voor je op een rijtje zodat je in staat bent de beste zorg te bieden voor je dierbare viervoeter zonder je hierbij onzeker te hoeven voelen.
Wat is suikerziekte?
Bij suikerziekte is de suikerstofwisseling verstoord omdat het lichaam ofwel onvoldoende insuline aanmaakt (diabetes type 1) of omdat de cellen in het lichaam ongevoelig (resistent) worden voor insuline (diabetes type 2).
Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt door de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat het suiker dat in het bloed zit kan worden opgenomen door cellen om daar te dienen als brandstof. Wanneer het hormoon onvoldoende wordt aangemaakt of wanneer de cellen niet meer reageren op het hormoon zal het suikergehalte in het bloed stijgen en zullen de cellen onvoldoende brandstof krijgen. Deze toestand noemt men hyperglycemie. De typische symptomen die hiermee gepaard gaan zijn veel drinken en veel plassen (en dus vaak ook in huis plassen!) en een overdreven goede eetlust maar desondanks toch vermageren.
Het veel drinken en plassen of beter gezegd het vele plassen en daardoor het vele drinken kan verklaard worden doordat suiker door de nieren wordt uitgescheiden en hierbij vocht meetrekt. Het dier vermagert omdat het suiker dat in het bloed zit niet meer als energiebron kan dienen waardoor het lichaam genoodzaakt is alternatieve energiebronnen aan te spreken zoals vetweefsel en spieren. Het afbreken van vet gaat gepaard met het ontstaan van ketonen. Ketonen zijn zuur en zorgen dus voor een verzuring van het lichaam.
Als diabetes lang onbehandeld blijft wordt deze verzuring dusdanig ernstig dat het dier in een levensbedreigende situatie terecht komt. Deze gevaarlijke toestand wordt ketoacidose genoemd en gaat gepaard met symptomen zoals extreme sufheid en braken. Ook kan je als eigenaar opmerken dat de adem anders gaat ruiken, de zogenaamde acetongeur.
Zoals hierboven aangegeven onderscheiden we 2 types suikerziekte:
Type 1: Dit is het meest voorkomende type en ontstaat doordat de cellen in de alvleesklier stuk gaan en daarom onvoldoende insuline produceren. Dit type doet zich meestal voor op middelbare leeftijd en is deels genetisch bepaald.
Type 2: Hierbij worden de cellen minder en minder gevoelig aan insuline. Dit type ontstaat bij honden doordat er andere hormonen in het lichaam aanwezig zijn die interfereren met de normale werking van insuline. Hierbij gaat het om glucocorticoïden en het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Dit laatste verklaart waarom niet gesteriliseerde teefjes meer kans maken om diabetes te ontwikkelen.
De diagnose
De diagnose van diabetes wordt gesteld door het aantonen van een te hoog suikergehalte in het bloed EN de urine. Omdat het ontstaan van diabetes onderliggende oorzaken kan hebben en omdat diabetes vaak gepaard gaat met andere aandoeningen is het belangrijk steeds een volledig bloed- en urineonderzoek uit te laten voeren. Omdat suiker de ideale bodem is voor bacteriën om te groeien hebben honden met diabetes in vele gevallen ook een blaasontsteking.
De behandeling
Het doel van de behandeling is de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden waarbij we streven naar een dalwaarde tussen 6-8 mmol/l. De behandeling van diabetes bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk een aangepaste voeding, het toedienen van insuline door middel van injecties, het aanpakken van onderliggende aandoeningen en het behandelen van aanwezige complicaties. De behandeling van een diabetespatiënt vraagt om regelmaat en kan alleen maar succesvol zijn als er aan al bovenstaande factoren gewerkt wordt.
A. Een aangepaste voeding: constant in samenstelling en hoeveelheid, gevoerd op hetzelfde tijdstip van de dag.
Liefst 2 maaltijden met 12u tussentijd
Een voeding met een hoog vezelgehalte en complexe koolhydraten zodat de opname van de koolhydraten geleidelijk aan gebeurt om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. In onze webshop bieden we een breed assortiment van voedingen aan geschikt voor diabetespatiënten zodat zelfs de meest kieskeurige eters van hun maaltijd kunnen genieten:
De hoeveelheid voeding die u dier nodigt heeft is afhankelijk van de voedingstoestand van het dier. Het is belangrijk dat te zware dieren geleidelijk aan vermageren. Obesitas geeft immers aanleiding tot insulineresistente waardoor er steeds hogere dosissen insuline nodig zijn.
B. Het toedienen van insuline.
In Nederland en België is voor de behandeling van diabetes het insulinepreparaat Caninsulin® geregistreerd (verkrijgbaar via uw dierenarts). De flacon dient rechtop in de koelkast bewaard te worden en moet voor gebruik zacht gezwenkt (niet schudden!) worden zodat de actieve substantie zich kan verdelen over de flacon. Een aangeprikte flacon is 6 weken houdbaar mits gekoeld bewaard.
De werkingsduur van het middel bedraagt zelden meer dan 12 uur, daarom dat er ten stelligste wordt aangeraden 2x per dag insuline te prikken. De injectie gebeurt onderhuids en dient steeds te gebeuren nadat het dier gegeten heeft en liefst om de 12 uur. Zorg ervoor dat u steeds beschikt over de juiste insulinespuitjes (40 IE/ml) die bij Caninsulin® horen om over- of onder dosering te voorkomen. Veel diereigenaren kiezen voor het gebruik van de Vetpen® omdat men hiermee veel nauwkeuriger en gemakkelijker insuline kan toedienen.
Als uw dier slecht of niet gegeten heeft of heeft gebraakt wordt aanbevolen maximum 1/3 de van de dosering insuline toe te dienen en contact op te nemen met uw dierenarts.
C. Het aanpakken van onderliggende aandoeningen
Het aanpakken van onderliggende aandoeningen (de ziekte van Cushing, alvleesklierontsteking) en complicerende factoren zoals infecties en de toediening van medicijnen die de bloedglucosespiegel beïnvloeden. Niet gesteriliseerde teefjes dienen zo snel mogelijk gesteriliseerd te worden omdat in een klein aantal gevallen diabetes nog reversibel kan zijn.
D. Opvolging en dosisaanpassingen
De startdosering van insuline zal bepaald worden door uw dierenarts evenals de controle momenten. Er wordt aanbevolen laag te starten en traag op te hogen om complicaties te vermijden. Ga ervan uit dat de startdosering niet meteen de juiste dosering is en dat u de eerste weken samen met uw dierenarts op zoek zal moeten gaan naar de ideale dosering voor uw hond. De bepaling van de bloedsuikerspiegel gebeurt meestal 4 uur na de toediening van insuline omdat we ervan uitgaan dat we dan de laagste waarde zullen meten. Dit gebeurt meestal door een prikje in het oor (of de lip) met behulp van een glucosemetertje. Op basis van deze waarde wordt dan beslist of de dosis insuline aangepast moet worden. Indien uw dier na enkele weken nog steeds slecht gereguleerd is zal de dierenarts vaak overgaan tot een glucose dagcurve.
Bij een glucose dagcurve wordt om de 1 à 2 uur de bloedglucose bepaald aan de hand van het oorpikje. Deze waarden worden dan uitgezet in functie van de tijd zodat we een curve verkrijgen waaruit het verloop van de bloedglucose doorheen de dag makkelijk af te lezen is. Omdat de piekactie van insuline variabel is van patiënt tot patiënt geeft de glucose dagcurve extra informatie omtrent het tijdstip van het laagste punt bij uw huisdier. Ook zullen we hierdoor gemakkelijk kunnen zien of uw hond misschien te laag (onder 3 mmol/l) zakt doorheen de dag en een hypoglycemie (‘hypo’) doormaakt. Dit laatste kan een levensbedreigende situatie zijn die lang onopgemerkt kan blijven zonder glucose dagcurve. Het streefdoel van de behandeling is om de meerderheid van de waarden onder 10 mmol/l te krijgen met het laagste punt tussen 5 en 8 mmol/l.
Het maken van een glucose dagcurve wordt vaak uitgevoerd in de dierenartsenpraktijk hoewel dit niet de ideale situatie is. Dieren zijn vaak zenuwachtig bij de dierenarts en willen vaak niet eten waardoor de situatie bij de dierenarts geen weerspiegeling is van de thuissituatie en de glucosewaarden dus ook niet helemaal representatief zijn. Gelukkig kan je als eigenaar thuis zelf glucosemetingen doen. In onze webshop bieden wij hiervoor een glucose starterskit aan die alles bevat wat u nodig hebt om thuis zelf aan de slag te kunnen gaan.
Bespreek de resultaten en de dosisaanpassing op basis hiervan natuurlijk altijd met uw dierenarts. Wanneer u éénmaal het laagste punt van uw huisdier kent kan u ook gemakkelijk de reguliere bloedglucose bepaling bij u thuis uitvoeren.
Veel gestelde vragen
Mag ik mijn dier belonen?
Snacks tussen de maaltijden door worden best zoveel mogelijk beperkt. Als u uw dier toch wilt belonen kies dan voor groente of snacks die geproduceerd zijn voor honden met diabetes zoals de Specific Healthy Treats.
Mag mijn dier inspanningen leveren?
Ja maar gematigd. Beweging is zeer belangrijk om uw hond gezond te houden maar ook op dit vlak wordt aangeraden volgens een vast dagschema te werken om extreme schommelingen in de bloedglucose te voorkomen.
Waarom kan men bij honden geen pilletje geven om diabetes te behandelen en bij mensen wel?
De werking van deze medicijnen is gebaseerd op het stimuleren van afgifte insuline door de cellen in de alvleesklier. Bij honden zijn deze cellen in de meeste gevallen niet meer functioneel en zijn deze medicijnen dus niet effectief.
Wat is een hypo en wat moet ik doen als mijn dier een hypo krijgt?
Een hypoglycemie kan ontstaan doordat een hond te veel insuline toegediend heeft gekregen, weinig/niet gegeten heeft maar toch een volledige dosis insuline heeft gekregen of een abnormale inspanning heeft geleverd. Een hypoglycemie kan zich uiten in rusteloosheid, erge honger, rillen en kan uiteindelijk leiden tot epilepsie, coma en sterfte. Als u denkt dat uw dier een hypo heeft dan dient u zo snel mogelijk een maaltijd aan te bieden. Indien het dier niet meer wil eten dien dan glucose of druivensuiker toe door het in de wangzak en onder de tong te wrijven en neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.
Kan mijn dier oud worden met diabetes?
Hoewel het behandelen van een hond met diabetes een uitdaging kan zijn voor de eigenaar heeft een hond die goed gereguleerd is een normale levenskwaliteit en duur. Voor het slagen van de behandeling is een goede samenwerking tussen diereigenaar en dierenarts zeer belangrijk.
Tips
Oefen het prikken (zowel het prikken van insuline als de glucosemeting) samen met uw dierenarts tot u zelfverzekerd genoeg bent om er zelf aan te beginnen. Gebruik regelmatig een andere injectieplaats en wissel de injectienaald tijdig. Als het dier reageert op de insuline injectie is dit vaak een teken dat de naald te bot is geworden.
Wees altijd voorbereid op een hypoglycemie. U neemt best altijd glucose en een kleine hoeveelheid voedsel mee.
Hou een diabetes dagboek bij. Op deze manier zal het gemakkelijker zijn om oorzaken van veranderingen in bloedsuikerspiegel op te sporen en aan te pakken.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Dog Flex van Excellent is een voedingssupplement voor ter ondersteuning van...
laat een reactie achter
Opmerkingen
mijn hond is een diabetes
Door:Vandepitte lieveOp 29-04-2024
Beoordeling:
5.0
ik ben zeer tevreden dat ik deze informatie kan lezen mijn dierenarts zegt dat mijn hondje nog alles mag eten zaterdag heb ik ze met spoed moeten laten opnemen vandaag terug thuis
Beantwoord door:
Lindsey Cantillon
Op 30-04-2024
Beste Lieve,
Dat is verschrikkelijk om te horen. Veel beterschap gewenst.
En heel fijn om te horen dat onze blogs je op weg helpen om de juiste zorg te bieden aan je hondje.
Met vriendelijke groet,
Lindsey Cantillon,
Dierenarts Petpol
diabetis op reis
Door:FleurOp 29-03-2024
Beoordeling:
5.0
4 weken geleden hebben we ontdekt dat m'n hondje suikerziekte heeft. Caninsulin met gewone spuit gaat prima. Maar in juni gaan we op reis naar zuid frankrijk. De heen- en terugreis is geen probleem qua medicijn koel bewaren. Maar wat als we een daguitstap maken? Ze moet 2x haar prikje hebben. Hoe kan ik het flesje Caninsulin koel bewaren? Ik heb verschillende koeltassen bekeken op Bol.com en Amazon en in mijn ogen is niks veilig/gegarandeerd genoeg om de insuline koel genoeg te bewaren. Hebben jullie enkele tips? In zuid frankrijk is het 30-35 graden als wij er zijn voor 3 weken! HELP !!!
Beantwoord door:
Lindsey Cantillon
Op 02-04-2024
Beste Fleur,
Ik snap dat zulke dingen je zorgen baren en dat is het laatste wat je wilt op vakantie. Insuline maag niet té koud en niet té warm. Liefst tussen 4 en 8 graden maar er is natuurlijk wel een bredere marge (tussen 2 en 25 graden) voor een kortere periode zoals een daguitstap zonder je teveel zorgen te maken dat de insuline niet meer werkt. Kan het een idee zijn om de insuline in een thermoskan te bewaren die je verder opvult met een koude vochtige doek en vervolgens de thermoskan dan koel bewaren? Je zou eventueel ook een thermometer in de thermoskan kunnen doen zodat je zeker bent dat de temperatuur oké is wanneer je het flesje insuline gaat gebruiken. Hopelijk ben je hiermee geholpen. Ik wens jullie alvast een prettige en zorgeloze vakantie toe.
Met vriendelijke groet,
Lindsey Cantillon
Glucoselevel onder controle krijgen.
Door:Wilfred SmitOp 23-11-2023
Beoordeling:
5.0
Sedert 4 weken is er suikerziekte bij mijn hond geconstateerd (geen Cushing). We zijn bezig met regulering van het glucoselevel door middel van het aantal eenheden insuline en de tijdstippen.
Mijn hond had hele hoge glucose levels (30+ mmol) en bij inspuiten van 12 eenheden na 2 dagen ineens een hypo 's ochtends en duurde de hele dag om op te knappen. We spuiten nu 's ochtends om 07.30 11 eenheden en bij het maken van een glucoselevel curve gaat het van hoog 26,7 mmol na tussenliggende waardes en 10 en een half uur naar 2,6 mmol (weer te laag) om daarna weer te stijgen naar hoge level. Eet netjes zijn bak leeg.
De insuline kickt lijkt na wat langere tijd meer effect te hebben. Ik ben nu op advies van de dierenarts begonnen met 2 maal daags 5,5 eenheden met tussentijd van 12 uur om te kijken wat er dan gebeurd. We willen natuurlijk niet boven de 10 MMol komen maar ook niet te laag met kans op een hypo. Wie herkent deze problematiek en wat zou de oplossing kunnen zijn. De dierenarts weet het niet en wil mij naar Utrecht sturen. Ik wil echter geen onnodige kosten maken en onnodige stress aan mijn hond geven.
Beantwoord door:
Lindsey Cantillon
Op 23-11-2023
Beste Wilfred,
Het lijkt erop dat bij jouw hondje het Somogyi fenomeen optreedt. Dit betekent dat, wanneer je teveel insuline prikt, het lichaam een hypo doet en hierop reageert met de aanmaak van nog meer insuline om de hypo op te vangen. Het is dan ook een verstandige keuze van je dierenarts om een heel stuk naar beneden te gaan met de dosering insuline. Erg lage waarden zijn immers levensbedreigend, hoge waarden zijn ongewenst maar niet meteen levensbedreigend. Het kan een tijdje duren voor het lichaam van je hond helemaal aangepast is en de glucose waarden gereguleerd zijn. In het begin kan het even zoeken zijn naar de juiste dosering, maar ook zijn er andere factoren die kunnen zorgen dat diabetes moeilijk te reguleren is zoals
- Onderliggende aandoeningen (bijvoorbeeld ontstekingen, alvleesklierproblemen,…) ,
- De aanwezigheid van geslachtshormonen indien het gaat om een teefje dat niet gesteriliseerd is.
- De voeding. Het is erg belangrijk een aangepaste voeding te geven (zoals de voedingen vermeld in het blog) en geen snacks zolang de ziekte niet onder controle is.
Indien er geen onderliggende oorzaken worden gevonden en na het volgen van een strikte voedings- en behandelingsroutine de waarden zo erg blijven schommelen dan is verder onderzoek door een internist de beste oplossing.
Wij wensen je hondje veel beterschap.
Met vriendelijke groet,
Lindsey Cantillon,
Dierenarts Petpol
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter
Opmerkingen
mijn hond is een diabetes
Door:Vandepitte lieve Op 29-04-2024ik ben zeer tevreden dat ik deze informatie kan lezen mijn dierenarts zegt dat mijn hondje nog alles mag eten zaterdag heb ik ze met spoed moeten laten opnemen vandaag terug thuis
Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 30-04-2024
diabetis op reis
Door:Fleur Op 29-03-20244 weken geleden hebben we ontdekt dat m'n hondje suikerziekte heeft. Caninsulin met gewone spuit gaat prima. Maar in juni gaan we op reis naar zuid frankrijk. De heen- en terugreis is geen probleem qua medicijn koel bewaren. Maar wat als we een daguitstap maken? Ze moet 2x haar prikje hebben. Hoe kan ik het flesje Caninsulin koel bewaren? Ik heb verschillende koeltassen bekeken op Bol.com en Amazon en in mijn ogen is niks veilig/gegarandeerd genoeg om de insuline koel genoeg te bewaren. Hebben jullie enkele tips? In zuid frankrijk is het 30-35 graden als wij er zijn voor 3 weken! HELP !!!
Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 02-04-2024
Glucoselevel onder controle krijgen.
Door:Wilfred Smit Op 23-11-2023Sedert 4 weken is er suikerziekte bij mijn hond geconstateerd (geen Cushing). We zijn bezig met regulering van het glucoselevel door middel van het aantal eenheden insuline en de tijdstippen.
Mijn hond had hele hoge glucose levels (30+ mmol) en bij inspuiten van 12 eenheden na 2 dagen ineens een hypo 's ochtends en duurde de hele dag om op te knappen. We spuiten nu 's ochtends om 07.30 11 eenheden en bij het maken van een glucoselevel curve gaat het van hoog 26,7 mmol na tussenliggende waardes en 10 en een half uur naar 2,6 mmol (weer te laag) om daarna weer te stijgen naar hoge level. Eet netjes zijn bak leeg.
De insuline kickt lijkt na wat langere tijd meer effect te hebben. Ik ben nu op advies van de dierenarts begonnen met 2 maal daags 5,5 eenheden met tussentijd van 12 uur om te kijken wat er dan gebeurd. We willen natuurlijk niet boven de 10 MMol komen maar ook niet te laag met kans op een hypo. Wie herkent deze problematiek en wat zou de oplossing kunnen zijn. De dierenarts weet het niet en wil mij naar Utrecht sturen. Ik wil echter geen onnodige kosten maken en onnodige stress aan mijn hond geven.
Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 23-11-2023