Welnee… maar we snappen dat deze gedachte als huisdiereigenaar door je hoofd gaat. Met het brede scala aan producten is het ook enorm moeilijk om de bomen door het bos te zien. Met deze blog helpen we je alvast een eindje op weg.
Wat is het verschil tussen probiotica, prebiotica en diarreeremmers?
Probiotica
Probiotica bevatten levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van de gastheer als ze in een voldoende hoge dosering in de dunne darm terecht komen. Dit zijn vaak melkzuur producerende bacteriën zoals lactobacillus, enterococcus, bifidobacterium. Ook gisten kunnen dienst doen als probiotica.
De gezondheidsvoordelen van probiotica zijn soort-specifiek. Elke soort kan een ander werkingsmechanisme hebben en een ander voordeel bieden. Hoe je probiotica het best gebruikt is afhankelijk van de reden waarvoor je het wilt inzetten:
Probiotica hebben 1 tot 3 dagen nodig om te kunnen gaan groeien in de darm. Start probiotica voor preventieve doeleinden dus enkele dagen tot een week van te voren.
Als probiotica worden gegeven samen met antibiotica dan dient er minimaal 4 uur tussen de gift van beiden te zitten zodat het antibioticum geen negatief effect heeft op het probioticum. Een andere optie is om een probiotica op basis van gist te geven, deze worden niet geïnactiveerd door antibiotica.
Een probioticum kan enkel werkzaam zijn als de bacteriën levend in de dunne darm aankomen en dus niet geïnactiveerd worden door maagzuren en gal. Het is dus aan te raden probiotica minstens 4 uur apart van de maaltijd te geven.
Voor een goede ondersteuning van het immuunsysteem en ter ondersteuning van de behandeling van chronische maagdarmklachten wordt een langdurige behandeling van enkele maanden aangeraden.
Prebiotica
Prebiotica kan gezien worden als de voeding voor de darmflora. Het zijn niet verteerbare vezels die de groei van de goede darmbacteriën in de dikke darm bevorderen. Op deze manier hebben ze een positief effect op de darmgezondheid en het immuunsysteem van de gastheer. Belangrijke soorten prebiotica zijn:
FOS (Fructo-OligoSacchariden): Ondertseunt de darmgezondheid door de groei van gezonde bacteriën te stimuleren. Het werkt als een fermentatie-substraat voor bacteriën, wat resulteert in de productie van korteketenvetzuren (zoals butyraat) die gunstig zijn voor de darm.
MOS (Mannan-OligoSacchariden): is afgeleid van de celwanden van gist. In plaats van direct voeding te bieden aan bacteriën, helpt MOS door zich te binden aan ongewenste bacteriën in de darmen. Dit zorgt ervoor dat deze bacteriën zich moeilijker aan de darmwand kunnen hechten en het lichaam via de normale weg verlaten.
Psyllium: heeft waterbindende eigenschappen die consistentie van de ontlasting verbeteren en heeft een positief effect op de darmperistaltiek.
Diarreeremmers
Diarreeremmers werken door vocht en toxines in de darmen te absorberen, een beschermende laag over het darmslijmvlies te vormen, en mogelijk de darmbewegingen te vertragen. Dit alles helpt om de frequentie en ernst van diarree te verminderen, waardoor het lichaam de kans krijgt om te herstellen.
Kaoline, bentoniet, montmorilloniet vallen onder de klei producten.
Psyllium en cellulose zijn vezels die water aantrekken en de darmperistaltiek ondersteunen, op deze manier bevorderen ze een natuurlijke stoelgang. Om deze reden kunnen deze vezels ingezet worden bij zowel diarree als constipatie.
Wanneer heeft mijn dier baar bij pre-en/of probiotica?
Onderzoekt toont aan dat pre-en probiotica nuttig kunnen zijn bij het ondersteunen van een stabiele spijsvertering, vooral tijdens of na periodes van stress, dieetveranderingen of antibioticagebruik. Ze kunnen bijdragen aan een gezonde darmfunctie en een normale consistentie van de ontlasting.
Diarreeremmers kunnen helpen om de consistentie van de ontlasting te normaliseren, maar oefenen daarbij geen positief effect uit te oefenen op de darmflora.
Zijn er bijwerkingen bekend?
Prebiotica en probiotica zijn heel veilig voor honden en katten. De meest voorkomende bijwerkingen is flatulentie. Deze bijwerkingen kan verminderd worden door de dosering de eerste dagen te verminderen.
Jonge pups en kittens drogen veel sneller uit dan volwassen dieren. Om die reden wordt het geven van diarreeremmers ten stelligste afgeraden. Bij zeer jonge pups en kittens dient men ook voorzichtig om de springen met prebiotica wegens het ontstaan van flatulentie. Gebruik altijd producten die geschikt zijn voor pups en kittens.
Aanbevolen door ons team
Bij Petpol staat de gezondheid en het welzijn van je huisdier voorop. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om alleen het beste te geven aan je huisdier, en daarom kiezen we onze favoriete supplementen op basis van hun hoogwaardige ingrediënten, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.
VetPlus Promax
VetPlus Promax is een handige pasta, enkel geschikt voor honden. Het bevat:
Het probioticum enterococcus.
MOS als prebiotica.
Montmorilloniet, een kleimiddel met zeer hoog absorptievermogen.
NutraPro is een hoog geconcentreerd probiotisch kwaliteitsproduct en bevat naast de pro- en prebiotica ook vitaminen en mineralen. Het wordt bovendien als smakelijk ervaren door de meeste dieren.
De probiotische organismen in NutraPro hebben een dubbele coating. Dit maakt ze zuurbestendig en bijzonder stabiel voor de maag-darmpassage en zo kunnen de bacteriën levend de darm bereiken, hetgeen essentieel is voor een goede en snelle werking. De micro-organismen in het product zijn bewezen in staat zich aan de darmwand te hechten en het spijsverteringskanaal te koloniseren. De organismen concurreren om voedingsstoffen en bindingsplaatsen in de darmwand en produceren melkzuur, wat de pH-waarde in de dunne darm verlaagt. Dit zorgt ervoor dat deze darmgebieden ongeschikt worden voor pathogene bacteriën en allerlei ziekteverwekkers, wat leidt tot een stabilisatie van de darmgezondheid.
Canikur Pro
Canikur Pro is geschikt voor zowel honden (ook voor pups) als katten. Het bevat:
Enterococcus en gisten als probiotica.
MOS afkomstig uit gist als prebiotica. Dit type is bewezen effectiever te zijn dan FOS in ondersteunen van de darmgezondheid.
Montmorilloniet, een kleimiddel met zeer hoog absorptievermogen
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een arts of zorgverlener.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen, zoals voorgeschreven door de Keuringsraad. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Iceland Pet Cod Oil is een aanvullend diervoeder dat 100% zuivere...
laat een reactie achter
Opmerkingen
Preventief pro- of prebiotica?
Door:Annemiek de NIjsOp 07-11-2023
Beoordeling:
5.0
Goede morgen, mijn hond (Boerboel) is nu 2 jr en 4 mndn. Als puppie van 4 mndn heeft ze Giardia gehad. Dat is goed onder controle gekomen en heb haar nadien een hele poos probiotica bijgegeven. Nu wil ik haar dat weer preventief geven maar zie door de bomen het bos niet meer.
Wat is preventief beter? pro- of prebiotica? En welk product zou jij me aanraden?
Alvast heel erg bedankt!!
Beantwoord door:
Lindsey Cantillon
Op 08-11-2023
Beste Annemiek,
In dit geval zou ik voor jouw hond adviseren een combinatie van zowel prebiotica als probiotica te geven zoals Canikur of VetPlus Promax.
In het geval van ziekte of tijdens een periode van herstel (bv. na een antibioticakuur) is NutraPro mogelijk een betere keuze daar hier de nadruk ligt op probiotica, vitaminen, mineralen en verteerbare vezels.
Hopelijk ben je hiermee geholpen.
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter
Opmerkingen
Preventief pro- of prebiotica?
Door:Annemiek de NIjs Op 07-11-2023Goede morgen, mijn hond (Boerboel) is nu 2 jr en 4 mndn. Als puppie van 4 mndn heeft ze Giardia gehad. Dat is goed onder controle gekomen en heb haar nadien een hele poos probiotica bijgegeven. Nu wil ik haar dat weer preventief geven maar zie door de bomen het bos niet meer.
Wat is preventief beter? pro- of prebiotica? En welk product zou jij me aanraden?
Alvast heel erg bedankt!!
Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 08-11-2023