Hoewel tandproblemen een enorme impact kunnen hebben op de gezondheid van je huisdier gaan de meeste mensen pas naar de dierenarts wanneer de mondgeur ondraaglijk wordt of wanneer het duidelijk wordt dat hun dier moeite heeft met eten. In dit stadium is er helaas al zoveel schade dat het probleem niet meer opgelost kan worden en dat er tanden getrokken moeten worden. Een routine gebitsreiniging wordt dan plots een stuk gecompliceerder. De procedure duurt niet alleen langer (waardoor het anesthesierisico alleen maar groter wordt) maar kost ook veel meer geld.
Al deze problemen kunnen zeer gemakkelijk voorkomen kunnen worden door de juiste voeding, het poetsen van de tanden van je huisdier en regelmatige controle door je dierenarts. Desondanks zijn gebitsproblemen het meest voorkomende probleem bij onze huisdieren. Op de leeftijd van 2 jaar hebben 80% van de honden en 70% van de katten reeds gebitsproblemen die in dit stadium vaak nog onopgemerkt blijven door de eigenaren. De meeste eigenaren vinden het normaal dat de adem van hun dier stinkt en dat de tanden los staan of uitvallen. Echter niets is minder waar. Dit zijn tekenen van (ernstige) gebitsproblemen. Graag willen we jullie bewust maken van de symptomen en gevolgen van gebitsproblemen en jullie tools geven om het gebit van jullie huisdier fris en schoon te houden.
Hoe ontstaan tandproblemen bij de hond en de kat?
Alles begint bij het ontstaan van tandplak op het oppervlakte van de tanden. Tandplak is een dun laagje bestaande uit cellen, voedselresten en bacteriën dat reeds 24u na het poetsen ontstaat. Onder invloed van speeksel kan tandplak gaan verkalken en ontstaat er tandsteen. Het ruwe oppervlak van tandsteen vormt de ideale bodem voor meer tandplak om zich vast te hechten. Bacteriën in het tandplak geven aanleiding tot ontstekingen van het tandvlees (gingivitis). Wanneer tandplak zich uitbreidt tot onder het tandvlees zal dit aanleiding geven tot ontsteking van het steunweefsel rondom de tand (parodontitis). Er ontstaat een holte tussen de tandwortel en het kaakbot wat ook wel een ‘pocket’ wordt genoemd. Het tandvlees zal zich vervolgens gaan terugtrekken en de tand komt los te staan.
Kleine honden hebben meer last van tandproblemen dan grote honden. Dit komt omdat er er te weinig ruimte is in de mondholte voor de relatief grote tanden. Hierdoor zullen tanden erg dicht tegen elkaar staan waardoor tandplak en vuiligheid gemakkelijk ophoopt tussen de tanden. Grote honden hebben dan weer vaker last van tandfracturen omdat ze vaak wat ruwer omgaan met kauwbotten, stokken en speeltjes. Tandfracturen kunnen aanleiding geven tot kieswortelabcessen waarbij er vaak een bult ontstaan ter hoogte van de bovenkaak. Dit onderwerp zullen we behandelen in een aparte blog.
Wat zijn de gevolgen van parodontitis?
De gevolgen kunnen we indelen in gevolgen die zich in de mondholte situeren (lokale gevolgen) en problemen die zich elders in het lichaam voordoen (systemisch gevolgen).
Het lichaam zal de bacteriën in het tandplak willen opruimen en daar zijn witte bloedcellen voor nodig. De witte bloedcellen komen hier via de bloedvaten. Om dit te vergemakkelijken worden bloedvaten extra doorlaatbaar voor deze witte bloedcellen, maar daardoor geraken ook de bacteriën gemakkelijk in de bloedbaan. Wanneer dit gebeurt spreekt men van een bacteriëmie. Bacteriën kunnen zich vervolgens gaan nestelen in andere organen zoals het hart en de nieren en daar voor problemen zorgen.
Hoe weet ik dat mijn dier tandproblemen heeft?
Het is mogelijk dat je dier tandproblemen heeft als:
De adem van je huisdier stinkt.
Het tandvlees rood, gezwollen is en gemakkelijk bloed.
Je dier meer kwijlt dan voorheen.
Eetgewoontes veranderen: plotse voorkeur voor natvoeding of niet meer willen kauwen op een bot.
Minder goed eet.
Je dier herhaaldelijke oogproblemen heeft, niest of neusuitvloei heeft.
Behandeling van tandproblemen
De behandeling van tandproblemen is sterk afhankelijk van het stadium van waarin het probleem zich bevindt. Wanneer er enkel sprake is van tandplak en gingivitis dan is het probleem volledig te genezen door een gebitsreiniging waarbij het tandplak op de tanden en onder het tandvlees wordt verwijderd. Dit gebeurt onder een algehele narcose.
Wanneer er reeds sprake is van parodontitis dan is de schade al te ver gevorderd en zal de dierenarts er enkel voor kunnen zorgen dat het probleem niet nog erger wordt. Mogelijks zal de dierenarts naast het reinigen van tanden overgaan tot het maken van röntgenfoto’s, het trekken van tanden en het spoelen van eventuele abcessen.
Mijn huisdier laat tandsteen verwijderen zonder narcose dus waarom zou ik het onnodig onder narcose brengen?
Het is belangrijk te begrijpen dat tandplak zich kan situeren op de tandkroon (supragingivale tandplak), maar ook onder het tandvlees, tussen het tandvlees en de tand in (subgingivale tandplak). Als je tandsteen zonder narcose verwijderd dan verwijder je alleen de supragingivale tandsteen en voorkom je het ontstaan van parodontitis niet. Het uitvoeren van tandbehandelingen zonder anesthesie is dus absoluut niet efficiënt en het kan zelfs een groter risico op een bacteriëmie opleveren.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn dier tandproblemen krijgt?
De beste manier om tandproblemen te voorkomen is net zoals bij onszelf, het poetsen van de tanden. Hoewel het poetsen van tanden zeer doeltreffend bewezen is vinden vele eigenaren dit nog steeds een gek idee en schrijven ze het idee van tanden poetsen af voordat ze het geprobeerd hebben. Belangrijk is dat je hier zo jong mogelijk mee start en dat je het hele proces stap voor stap aanleert. Begin met je dier de tandpasta laten af te likken van je hand of de tandenborstel. Kies voor een smakelijke tandpasta gemaakt voor huisdieren (C.E.T. Tandpasta met Gevogeltesmaak, Accesia BizziPaste).
Probeer vervolgens eerst met je vinger over de tanden van je huisdieren te wrijven alvorens de tandenborstel te introduceren. Gebruik in het begin een vingertandenborstel (C.E.T. Vinger Tandenborstel Hond & Kat) of vingersok (Accesia SoftySwipe Vingerborstel) om de tanden te poetsen. Vergeet tenslotte niet je huisdier uitbundig te belonen!
Om je alvast op weg te helpen met het poetsen bieden we een gebitsverzorgingsset (Orozyme gebitsvezorgingsset) aan wat alles bevat wat je nodig hebt. Bovendien is de tandpasta hypoallergeen en is er dus geen reden om het poetsen geen kans te geven!
Laat je huisdier poetsen moeilijk of niet toe of is het niet mogelijk om zeer frequent te poetsen? ReboCare Dentosalin kleefgel tandpasta is de perfecte oplossing voor dit probleem. De gel is gemakkelijk aan te brengen met de vinger en blijft vervolgens goed kleven. Poetsen is hierna niet noodzakelijk.
Een ander (of aanvullend) alternatief is het geven van een voeding die het poetseffect nabootst door de specifieke vorm en textuur van de brok. Voorbeelden van deze voeding zijn Royal Canin Dental, Hills Dental Care T/D en Trovet Dental OCF. Deze voedingen zijn alles zeer effectief bewezen in het voorkomen van tandplak en tandsteen.
Eigenaren denken vaak dat het ontstaan van tandproblemen voorkomen wordt als hun dier voldoende kauwt op botjes of speeltjes. Echter hebben lang niet alle kauwstaven een reinigend effect en wordt er geadviseerd te kiezen voor kauwstaven en snoepjes die hiervoor ontwikkeld zijn. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een kauwstaaf te geven op dagen dat je het gebit van je huisdier niet poetst. We bieden een ruim gamma aan van kauwstaven zodat zowel honden met een voedselallergie (100% plantaardige kauwstrip Veggiedent Fresh) als de kieskeurige eters aan hun trekken komen. De werking van sommige kauwstrips baseert zich voor voornamelijk op het mechanische aspect (Brit Dental Stick Teeth & Gum) terwijl anderen een meervoudige (antibacteriële en mechanische) werking hebben zoals bijvoorbeeld de Orozyme RF2 Sticks, Dental Chews van Specific, de C.E.T. kauwstrips van Virbac.
Ter aanvulling van het bovenstaande zijn er nog een aantal gemakkelijke en efficiënte hulpmiddelen om de mondhygiëne van je dier nog meer te bevorderen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van mondwater (Virbac Aquadent Fresh of Orozyme RF2 Aquadyl) dat je aan het drinkwater toevoegt. Het mondwater is op smaak gebracht, je moet je dus geen zorgen maken dat je dier niet meer van het drinkwater zal willen drinken. Een alternatief is het gebruik van een poeder (Orozyme Bucco-Fresh) op basis van algen dat je over het voer kan strooien of de Plaqtiv+ Mondspray.
Tot slot…
Bespaar niet op het gebit van je huisdier want dit kan wel eens grote gevolgen hebben voor de algemene gezondheid van je huisdier.
Ga geregeld naar je dierenarts om een gebitscontrole te laten uitvoeren!
Laat het zeer kleine anesthesierisico niet doorslaggevend zijn voor het afzien van een gebitsbehandeling. Denk liever aan de enorme gezondheidsvoordelen en de verbeterde levenskwaliteit die een gebitsbehandeling met zich meebrengt. Heeft je huisdier een aandoening die een narcose wat risicovoller maakt? Informeer je dan gewoon even bij je dierenarts hoe zij hier mee omgaan. Mogelijks stellen ze je bepaalde vooronderzoeken voor om het risico beter in te schatten en nog meer te beperken.
En last but not least… start zo vroeg mogelijk met het voorkomen van gebitsproblemen, zo bespaar je jezelf en je huisdier een hoop ellende.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter