De rui, bij eigenaren vaak bekend als de periode waarin het huis bezaaid is met plukken haar. Maar hoe merk je nu het verschil tussen normale rui en overmatig haaruitval ten gevolge van een onderliggende oorzaak? In dit blog lees je meer over het ruiproces, abnormaal haaruitval en wat je kan doen om haaruitval zoveel mogelijk te beperken.
Wat bedoelen we met rui bij honden en katten?
De rui is een natuurlijk proces waarbij oude, dode haren uitvallen om plaats te maken voor nieuwe, gezonde haren. Het wordt vaak aangeduid als "verharen". De rui is een normaal fysiologisch verschijnsel dat beïnvloed wordt door:
Het seizoen: De rui bij honden is vaak seizoensgebonden en wordt meestal waargenomen in de lente en de herfst. Tijdens deze periodes kunnen honden meer haar verliezen dan normaal. Katten ondergaan meestal een continue rui gedurende het hele jaar. Dit betekent dat ze voortdurend en in kleine hoeveelheden haren verliezen.
Het vachttype / ras: De mate van rui kan variëren afhankelijk van het ras. Sommige rassen hebben een enkele vachtlaag en verharen lichtjes het hele jaar rond. Honden met een dubbele vachtlaag (bijvoorbeeld de Alaskan Malamute, Labrador Retriever of Golden Retriever) zullen 2 keer per jaar (lente en herfst) erg ruien. Sommige honden hebben haar dat continu groeit en ruien niet (bijvoorbeeld de Yorkshire terrier en Shih Tzu).
Voeding: Het voeren van een slecht uitgebalanceerd of slecht verteerbaar dieet kan de intensiteit en duur van de rui beïnvloeden
De gezondheidstoestand: Niet alleen huidproblemen, maar alle chronische gezondheidsproblemen en stress hebben een invloed op de huid en vacht van je hond en kat en kunnen bijdragen aan haarverlies.
De leeftijd: Oudere dieren verliezen vaak meer haar.
Vachtverzorging: Regelmatig borstelen en verzorgen kan de rui helpen beheren door dode haren te verwijderen voordat ze zich ophopen op meubels en kleding. Dit kan ook helpen om klitten in de vacht te voorkomen
De ruiperiode kan vervelend zijn, maar het is een normaal proces. Als je je zorgen maakt over de rui van je dier of als je denkt dat het haarverlies buitensporig is, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Soms kan overmatige rui een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen zoals:
Tekort aan voedingsstoffen: Vitaminen (A, B, C E) , mineralen (zink, koper, mangaan, selenium) en essentiële vetzuren.
Stress en angst.
Hormonale aandoeningen: Schildklierproblemen, problemen ter hoogte van de bijnieren of voortplantingsorganen.
Auto-immuunziekten zoals lupus of pemphigus.
Veel van deze problemen zorgen ervoor dat je hond gaat krabben, likken of bijten en zorgen voor letsel op de huid of vacht of symptomen elders in het lichaam. Dit zijn duidelijke tekenen dat het niet om een gewone rui gaat en in deze gevallen wordt een bezoek aan de dierenarts geadviseerd.
Vachtverzorging: meer dan een cosmetische routine
Vachtverzorging speelt een cruciale rol in het voorkomen van huidproblemen, klitten en het bevorderen van een gezonde huid en vacht. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen, waardoor de kans op overmatig verharen wordt verminderd. Het verwijdert ook vuil, stof en dode huidcellen, waardoor de huid kan ademen en gezond kan blijven. Daarnaast biedt vachtverzorging de mogelijkheid om eventuele huidproblemen of parasieten vroegtijdig op te sporen. Door je dier regelmatig te borstelen, kun je abnormale bultjes, wondjes of tekenen van irritatie opmerken voordat ze ernstiger worden. Ook al heeft je dier geen regelmatige borstelbeurt nodig, maak er een gewoonte van om minimaal 1 keer per week de vacht grondig te inspecteren, alsook de oren, ogen, neus, poten en staart.
Hoe vaak je je hond moet baden is eveneens zeer individueel en opnieuw afhankelijk van het ras/ vachttype, maar ook de levensstijl en gezondheid van de huid. Langharige honden zullen vaker geborsteld en gewassen worden (om de 4-6 weken), ruwharige honden moeten slechts sporadisch gewassen worden, maar dienen wel geregeld geborsteld te worden. Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen en op die manier de huidbarrière verstoren. Neem de tijd om je te verdiepen in de ideale routine voor je hond en voorkom vele huid- en vachtproblemen.
Wat te doen bij overmatige haaruitval zonder onderliggend oorzaak?
Indien de vachtverzorgingsroutine optimaal is en er geen onderliggende oorzaak gevonden werd voor het overmatig haarverlies van je dier, dan is het veranderen van voeding en/of het geven van een voedingssupplement de volgende stap. Deze aanpak vereist geduld, het duurt immers een aantal weken voor verbetering zichtbaar wordt.
Veranderen van de voeding
Inspecteer het voedingslabel van de huidige voeding en ga na welke koolhydraatbron en eiwitbron de huidige voeding bevat. Is de voeding verrijkt met essentiële Omega-3 en Omega-6 vetzuren? Is de voeding verrijkt met vitaminen (Vitamine A, B, C, E) en mineralen (zink, koper, mangaan, selenium) om de huid te ondersteunen? Dit zijn allemaal zeer belangrijke gegevens wanneer je op zoek bent naar de juiste voeding voor jouw dier. Kies voor een voeding die
Een andere eiwit en koolhydraatbron bevat dan de huidige voeding.
Een uitgebalanceerde mix aan vitamine en mineralen bevat belangrijk voor huid en vacht.
Verrijkt is met essentiële omega vetzuren.
Hieronder volgen enkele voedingen die speciaal zijn samengesteld om de huid te ondersteunen
Zowel Omga-3 als Omega-6 vetzuren spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van de huid. Omega-3 vetzuren werken werken kalmerend en spelen een belangrijke rol in het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Omega-6 vetzuren zijn belangrijk in het ondersteunen van de huidbarrière. Het Omega-6 vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA) dat onder andere voorkomt in teunisbloemolie en borageolie is superieur ten op zichte van andere Omega-6 vetzuren.
Enkele kwalitatieve vetzuursupplementen die een combinatie aan Omega-3 & Omega-6 bevatten zijn:
Een gezonde huid vereist de aanwezigheid van enorm veel verschillende voedingsstoffen, inclusief vitaminen en mineralen. De belangrijkste voedingsstoffen met betrekking tot de huid zijn eiwitten (en in het bijzonder zwavelhoudende aminozuren), vitamine A, B, C, E en mineralen zoals zink, koper, mangaan en selenium. Veel van deze nutriënten zijn terug te vinden in volgende voedingssupplementen:
Heel wat supplementen bevatten niet alleen maar omega vetzuren, of alleen maar vitaminen, maar wel een combinatie aan voedingsstoffen en bestanddelen die de huid en vacht kunnen ondersteunen. Voorbeelden van zulke supplementen zijn:
Redonyl Ultra: Omega vetzuren en vitamine B, maar ook PEA. Palmitoylethanolamide (PEA) is een lichaamseigen stof. Het wordt van nature geproduceerd door het lichaam en komt voor in verschillende weefsels, waaronder de huid. PEA wordt onderzocht vanwege de potentiële rol die het kan spelen bij de ondersteuning van lichaamsfuncties zoals ontstekingsregulatie en jeuk
Pet's Relief Atopi-3: bevat de belangrijkste vitaminen voor de huid, zink, Omega-3 vetzuren en MSM de structuur en elasticiteit van de huid ondersteunt.
Voed de huidbarrière met een spot-on
Naast het geven voedingssupplementen kan de huid ook baat hebben bij lokale ondersteuning door middel van spot-on's met essentiële oliën, ceramiden en vetzuren.
Verander vachtverzorging in een traktatie met de juiste snacks!
Snacks maken deel uit van de dagelijkse routine van onze huisdieren. Het is natuurlijk ideaal als deze snacks niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Onderstaande snacks zijn hypoallergeen en zijn verrijkt met vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en antioxidanten:
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Referenties:
Guo D, Zhang L, Zhang L, Han S, Yang K, Lin X, Wen C, Tong A, Zhang M, Yin Y, Deng B. Effect of Dietary Methylsulfonylmethane Supplementation on Growth Performance, Hair Quality, Fecal Microbiota, and Metabolome in Ragdoll Kittens.
Marchegiani A, Fruganti A, Spaterna A, Dalle Vedove E, Bachetti B, Massimini M, Di Pierro F, Gavazza A, Cerquetella M. Impact of Nutritional Supplementation on Canine Dermatological Disorders
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter