Hoewel veel diereigenaren al eens problemen hebben ondervonden met vlooien blijven er toch nog veel misvattingen circuleren. In dit artikel willen we dan ook voor eens en altijd komaf maken met de mythes en je op weg helpen naar een vlo-vrije omgeving voor jou en je huisdier.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn parasieten die zich voeden met bloed van een gastheer om te kunnen overleven. Om dit te doen bijt de vlo in de huid van de gastheer en injecteert de vlo speeksel waardoor het bloed niet te snel stolt en de vlo zich zonder problemen kan volzuigen.
De vlo die we het meeste tegenkomen bij onze huisdieren is de kattenvlo. Vlooien zijn roodbruin en 1.5 tot 4 mm groot. Vlooien zijn niet kieskeurig op gebied van gastheer, ze bevinden zich dus op meerdere diersoorten en ze bijten zelfs mensen bij gebrek aan andere gastheren. Volwassen vlooien vormen slechts 5% van de populatie, de overige 95% procent zijn immature stadia die zich in de omgeving bevinden!
De levenscyclus van de vlo
De levenscyclus van een vlo kan weken tot maanden bedragen afhankelijk van omgevingsfactoren. Zijn alle omgevingsfactoren gunstig (warme en vochtige omgeving) voor de ontwikkeling van de vlo dan zal de cyclus snel doorlopen worden, maar zijn ze minder gunstig door bijvoorbeeld een koude omgeving dan zal er een rustfase ingelast worden.
De vrouwelijke vlooien die zich op het dier bevinden voeden zich met bloed en leggen vervolgens enorm veel eitjes (tot wel 50 per dag!) die in de omgeving terecht komen. Uit de eitjes komen larfjes (deze zijn niet zichtbaar met het blote oog) die zich na verloop van tijd inkapselen in een pop. In de pop ontwikkelt het larfje zich tot een volwassen vlo. Een vlo kan indien nodig tot een jaar overleven in deze pop. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen zal de vlo uit zijn pop komen en dan begint de cyclus opnieuw. Indien de vlo zich regelmatig kan voeden zal deze gemiddeld 4 maanden leven. Zonder gastheer overleeft de volwassen vlo maar enkele dagen.
Hoe zie ik dat mijn dier vlooien heeft?
Krabt je dier zich veel en zie je tijdens het aaien zwarte korreltjes in de vacht? Dan is de kans groot dat je huisdier vlooien heeft. Deze zwarte korreltjes zijn vlooienpoepjes, ze bevinden zich het vaakst bij de staartbasis. Zie je ze niet meteen, gebruik dan een vlooienkam. Indien je twijfelt of het vlooienpoepjes zijn of aarde kan je de korreltjes op een wit doekje doen, nat maken en uitwrijven. Vlooienpoep kleurt rood door het bloed dat erin zit.
Zijn vlooien gevaarlijk?
Als een vlo bijt dan komt er speeksel in de huid terecht. Dit speeksel zorgt voor jeuk en sommige dieren (en ook mensen) kunnen allergisch reageren op dit speeksel. Het dier krijgt dan niet alleen jeuk en uitslag op de plaats van de beet maar over het gehele lichaam (men spreekt in dit geval van een ‘vlooienallergie dermatitis’).
Naast het veroorzaken van jeuk kunnen vlooien ook ziektes overdragen:
Ze zijn tussengastheer van lintwormen. Wanneer je huisdier een vlo inslikt kan je huisdier lintwormen krijgen (lees hierover meer in onze blog ‘Waarom en hoe ontworm ik mijn huisdier’).
Ze kunnen mycoplasma overdragen naar katten. Dit is een ziekte die erge bloedarmoede kan veroorzaken.
Vlooien dragen Bartonella bij zich. Katten worden hier niet ziek van maar kunnen wel de ziekte overdragen naar mensen, dit wordt ook wel de kattenkrabziekte veroorzaakt.
Er zijn zoveel producten op de markt maar welk product is het meest geschikt voor mijn huisdier?
Bij de keuze van het product dien je veel dingen in overweging te nemen. Hieronder helpen we je hopelijk al een heel eind op weg om de juiste keuze te maken.
Voor welk diersoort is het product geschikt?
Op de verpakking staat duidelijk vermeld voor welke diersoort het product geschikt is. Gebruik nooit een product voor een kat, dat bedoelt is voor honden, ook al heeft de kat hetzelfde gewicht. Bepaalde middelen zoals permethrin worden door honden goed verdragen maar kunnen dodelijk zijn voor katten. Indien je hond en kat samenleven kies dan ook voor je hond een product zonder permethrin.
Is het product geschikt voor de leeftijd en het gewicht van mijn dier?
Kijk goed dat je de juiste gewichtsklasse kiest zodat je niet onder-of overdoseert. Is je pup of kitten jongen dan 8 weken wees dan extra voorzichtig en vraag na bij je dierenarts welk product geschikt is.
Hoelang werkt het middel?
Het is zeer belangrijk te weten hoelang een middel werkt om te weten wanneer je weer opnieuw dient te ontvlooien. Sommige middelen zijn langer werkzaam tegen vlooien dan tegen teken.
Is het product gebruiksvriendelijk?
Het is niet de bedoeling dat het aanbrengen een gevecht wordt tussen jou en je huisdier. Kies dus een product waarvan je weet dat je dier het gemakkelijk laat aan-of inbrengen. Je hebt de keuze tussen een spot-on die je aanbrengt tussen de schouderbladen, een halsband of een kauwtablet. Ben je vergeetachtig in het herhalen van de vlooienbestrijding gebruik dan een product dat zo lang mogelijk werkt. Tegenwoordig zijn er producten op de markt die tot 3 tot zelfs 8 maanden (zoals de Seresto halsband) werkzaam zijn. Het gebruik van een smakelijke kauwtablet zoals Frontpro heeft als voordeel dat er zich geen product aan de buitenkant van je dier bevindt. Dit kan zeker fijn zijn als je jonge kinderen in het gezin hebt.
Is het product waterproof?
Als je hond een waterrat is ga dan zeker even na of de werkzaamheid na zwemmen nog steeds voldoende is.
Hoe snel werkt het?
Indien het gaat om een preventieve behandeling die tijdig plaatsvindt dan maakt het niet zoveel uit hoe snel het product werkt. Heb je te kampen met een vlooienplaag dan kies je best voor een product dat zo snel mogelijk werkt.
Tegen welke stadia werkt het?
Sommige producten doden enkel de volwassen vlooien terwijl larven en eitjes in de omgeving gewoon blijven leven en de cyclus dus gewoon verder gaat. Er bestaan ook producten die niet alleen de volwassen vlooien maar ook de larven en eitjes doden. Dit heeft natuurlijk de voorkeur bij de aanwezigheid van een vlooienplaag.
Wil ik behalve vlooien ook tegen teken behandelen?
Indien dit zo is kijk dan voor de zekerheid of het product ook teken weert. Vele producten doen dit wel maar niet alle producten werken even lang tegen teken als tegen vlooien.
Ga je binnenkort naar een gebied waar hartwormen en/of Leishmania voorkomt?
Indien dit zo is dan wil je een product dat niet enkel teken en vlooien weert maar ook muggen en zandvliegen daar zij vectoren zijn voor deze ziektes. Voorbeelden van deze producen zijn Vectra-3D, Advantix en de Seresto halsband.
Kan ik bijwerkingen verwachten na toediening van een ontvlooiingsmiddel?
Vlooienproducten zijn erg veilig en effectief als ze correct gebruikt worden. Milde bijwerkingen zoals zoals irritatie of kaalheid op de plaats van toediening van een spot-on zijn van voorbijgaande aard. Wel kunnen er ernstigere bijwerkingen optreden als:
Niet de juiste dosering wordt aangehouden.
Als dieren het middel oraal opnemen.
Als het middel niet geschikt is voor de desbetreffende diersoort. Een voorbeeld hiervan is permethrine intoxicatie bij de kat. Bij deze vergiftiging gaan katten speeksel en spiertremoren krijgen.
Als je het vermoeden hebt dat je dier een bijwerking heeft van het middel, was je dier dan zo snel mogelijk met lauw water en een mild detergent en bel je dierenarts om te overleggen.
Help mijn dier heeft vlooien! Wat nu?
In het geval van een vlooienplaag kan het weken tot maanden duren voor deze onder controle is. Verwacht dus niet dat het probleem na 1 keer ontvlooien opgelost is!
Behandel alle dieren in de omgeving. Dit betekent ook dieren die een keer op bezoek komen of de hond van de buren. Deze dieren kunnen namelijk zorgen dat er eitjes in de omgeving terecht komen waardoor je eigen huisdier zich weer besmet.
Aangezien het grootste deel van de vlooienpopulatie zich in de omgeving bevindt is het enorm belangrijk alle plaatsen waar de hond/kat ligt na te lopen. Was alle dekentjes en stofzuig de omgeving grondig. Gooi de zak erna weg. Gebruik eventueel een omgevingsspray.
Blijf je dier het hele jaar door preventief behandelen, zo voorkom je dat je weer in deze vervelende situatie terecht komt.
Do & don’ts
Behandel alle dieren tegen vlooien, ook dieren die op bezoek komen.
Houd je strikt aan het behandelinterval aangegeven op de bijsluiter, laat je dier geen moment onbehandeld. Schrijf op je kalender wanneer je dier behandeld moet worden.
Lees altijd de bijsluiter voor gebruik en wees alert op de diersoort, het gewicht en de leeftijd.
Houd dieren van elkaar gescheiden totdat het middel is opgedroogd om te voorkomen dat ze het gaan aflikken.
Dien geen vlooienmiddel toe op geïrriteerde of beschadigde huid.
Gebruik geen meerdere middelen tegelijkertijd tenzij dit geadviseerd wordt door je dierenarts.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter