Het bang afwachten van het resultaat van een parvotest is iets wat nooit went. Parvo is een ziekte met vaak een dodelijke afloop, en dat na een soms lange lijdensweg. Een pup hoort geen pijn te hebben of te lijden, en al zeker niet ten gevolge van een ziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Met de intrede van het titeren werd het vaccinatiebeleid de laatste jaren flink onder de loep genomen en soms aangepast.
Hier is niets mis mee, zolang het met de nodige kennis en voorzichtigheid gebeurt. De theorie rond vaccineren is geen gemakkelijk onderwerp en is zeker niet zwart-wit. Dit levert vaak de nodige discussies op tussen fokkers, dierenartsen en pupkopers. Onvoldoende of niet vaccineren, al dan niet met de verkeerde intentie (broodfokkers!), kan resulteren in het verschijnen van het gevreesde positieve streepje op de Parvo test.
Wat is Parvo?
De ziekte ‘Parvo’ wordt veroorzaakt door gelijknamige maagdarmvirus. Het parvovirus is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreidt via ontlasting en braaksel. Na een incubatieperiode van 2 tot 14 dagen kan het ernstige maagdarmklachten veroorzaken met niet zelden een dodelijke afloop. De ziekte komt voornamelijk voor bij pups of jonge honden die onvoldoende of niet correct gevaccineerd werden en/of een verzwakt immuunsysteem hebben. Stress veroorzaakt een verminderde immuniteit en maakt een dier dus extra gevoelig voor infecties zoals Parvo. Om die reden zien we dat de ziekte vaak optreedt wanneer pups naar een hun nieuwe baasje verhuizen.
Wat zijn de symptomen van Parvo?
Parvo uit zich in heel erge waterige en vaak bloederigediarree. Het bloed bij de ontlasting zorgt voor de typische ‘ijzergeur’ wat we als dierenarts ook wel (en misschien wat kort door de bocht) een parvogeur durven noemen. Diarree wordt snel opgevolgd door heftig braken. Puppy's met Parvo kunnen vaak nauwelijks water binnenhouden. Dit zorgt voor een snelle uitdroging. De pup wordt zwak, slaap constant, jammert van de buikpijn en wilt niet meer eten. Parvo gaat in eerste instantie gepaard met koorts, maar dit kan snel omslaan naar een ondertemperatuur wat meestal het begin van het einde betekent.
Kan ik zelf een parvotest uitvoeren bij mijn hond?
Na de COVID-19 pandemie is iedereen stilaan wel bekend met ‘zelftesten’. De drempel is minder groot geworden om een test te kopen en zelf uit te voeren. Dit dient wel met de nodige nauwkeurigheid te gebeuren, het lezen van de bijsluiter is dus een must als je een betrouwbaar resultaat wilt. Een parvotest zoals de Fassisi Parvo zelftest wordt uitgevoerd op ontlasting en detecteert virus antigeen. Na amper 10 minuten wachten is het resultaat af te lezen.
Het uitvoeren van de test op een andere manier dan beschreven in de bijsluiter kan het resultaat sterk beïnvloeden. Gebruik de test in geen geval rectaal, gebruik geen braaksel en houd je strikt aan de afleestijd!
Hoe interpreteer ik de test op een correcte manier?
Elke test gaat gepaard met 2 eigenschappen: de sensitiviteit (gevoeligheid) en specificiteit. Deze eigenschappen zijn nauwe verbonden met de begrippen ‘vals positief’ en ‘vals negatief’. De test heeft een specificiteit van 99,99%. Dit wil zeggen dat als de test positief is, in 99,99% van de gevallen de hond ook daadwerkelijk parvovirus werd aangetoond in de ontlasting. Er is dus maar 0,01% kans dat de test vals positief is.
De Fassisi Parvo zelftest heeft een gevoeligheid van 93,33%. Dit betekent dat als je de test uitvoert bij een dier dat parvo heeft, in 93,33 procent van de gevallen de diagnose correct gesteld wordt. Met andere woorden, in 6,67% van de gevallen zijn de test vals negatief zijn.
Geen 1 test is feilloos. Verlies daarom nooit de context uit het oog als je een test uitvoert. Voer je de test uit omdat je pup mogelijks in contact is geweest met een besmet dier? Wees je er dan van bewust dat er pas 3 tot 5 dagen na blootstelling virusuitscheiding optreedt. De uitscheiding van het virus loopt meestal samen met het begin van de symptomen en neemt na 8 tot 10 dagen weer af. Het uitvoeren van een test op het verkeerde moment kan dus aanleiding geven tot een vals negatief resultaat.
Bij twijfel over de test wordt aangeraden de test na 1 of 2 dagen te herhalen. Heeft de pup diarree en werd hij recent (laatste 10 dagen) gevaccineerd? Sta er dan bij stil dat een positieve test in zeer zeldzame gevallen ook veroorzaakt kan worden door de vaccinatie. Men spreekt dan van ‘interferentie’ door vaccinatie en dus een vals positieve test. Diarree kan veroorzaakt worden door een tal van oorzaken, inclusief stress ten gevolge van de vaccinatie zelf.
Het uitvoeren van een zelftest betekent niet dat je als leek al deze addertjes onder het gras moet kennen. Een zelftest moet gezien worden als een hulpmiddel eerder dan een manier om de definitieve diagnose te stellen. Contacteer daarom altijd de dierenarts om het resultaat van de test en eventuele vervolgstappen te bespreken.
Mijn pup werd gevaccineerd en heeft toch Parvo. Hoe kan dat?
Dit is één van de vragen die het meest gesteld wordt door droevige en ongeruste eigenaren. En deze vraag roept vaak alleen maar meer vragen op bij de dierenarts:
Werd de pup wel degelijke gevaccineerd of werd er fraude gepleegd met het paspoort?
Werd de pup blootgesteld aan het virus voordat het vaccin voldoende werkzaam was? Het Parvovirus is zeer resistent en kan tot wel een jaar overleven in de omgeving. Met de beste bedoelingen neem je jouw nieuwe pup mee op uitjes, want socialisatie is belangrijk en dient tijdig te gebeuren. Maar wees je ervan bewust dat vaccinatie pas na 2 weken bescherming biedt. Zorg dus dat het volledige vaccinatieschema reeds 2 weken doorlopen is voor je jouw nieuwe aanwinst aan de wijde wereld laat zien.
Werd de pup correct gevaccineerd? Correct vaccineren is niet zo simpel als vele mensen denken. Wilt het vaccin aanslaan dan dient de vaccinatie op het juiste tijdstip te gebeuren. Dit wil zeggen op het moment dat de antistoffen die de pup van de moeder krijgt onder een bepaald niveau gezakt zijn. Vaccinatieschema’s spelen hier meestal op in door meerdere keren te vaccineren (3 tot 4 keer) met 2 tot 4 weken tussentijd. Op deze manier wordt er gevaccineerd op basis van het gegeven dat antistoffen ergens in deze periode zullen dalen en het vaccin kan aanslaan. Sinds de opkomst van het titeren wordt deze manier van vaccineren vaak bestempeld als ‘over’ vaccineren.
Titeren betekent niet meer als het bepalen van de hoeveelheid antistoffen om het juiste moment van vaccinatie te bepalen. Dit is wetenschappelijk gezien een zeer correcte manier van werken mits het met de nodige kennis en kunde wordt uitgevoerd. Maar hier zijn helaas veel haken en ogen aan verbonden. Zo moet men rekening houden met de betrouwbaarheid van de titertest zelf en met de kunde van de dierenarts om de test objectief af te lezen. Bovendien kunnen de hoeveelheid antistoffen in een dier soms snel afnemen waardoor de pup mogelijks onvoldoende beschermd is voor een periode.
Het bespreken van vaccinatieschema’s en titeruitslagen zou ons veel te ver brengen in dit artikel. Indien je hier graag meer informatie over wit verwijzen we je graag door naar de website van licg.
Mijn hond heeft Parvo, wat nu?
Wanneer blijkt dat je die Parvo heeft zal opname in de kliniek voor intensieve ondersteuning noodzakelijk zijn om het diertje erdoor te krijgen. Je pup moet in quarantaine om te voorkomen dat andere honden besmet worden. Vloeistoftherapie, pijnstilling, antibiotica, medicatie tegen misselijkheid en de juiste voeding zijn hierbij uitermate belangrijk. De prognose is gunstiger des te ouder de dieren zijn. Wees je ervan bewust dat ondanks de beste zorg de kans zeer reëel dat de pup komt te overlijden.
Houd honden die in contact geweest zijn met je pup nauwgezet in de gaten de komende periode. Licht alle eigenaren van honden die in contact geweest zijn met je pup in, zodat zij hetzelfde kunnen doen. Maak alle ruimten en spullen schoon met zeep en vervolgens met chloor. Chloor is het enige wat het parvovirus kan doden.
Mijn pup heeft diarree, maar heeft geen Parvo. Wat kan het nog zijn?
In het blog over diarree bij de hond werden mogelijk oorzaken van diarree uitvoerig besproken. Diarree ten gevolge van parvovirus hoort thuis in het rijtje van oorzaken van acute diarree. Dit wil zeggen dat de diarree plots en recent optreedt. Andere oorzaken van acute diarree bij pups zijn:
Andere virale (coronavirus) of bacteriële infecties
Een parasitaire infectie zoals giardia, coccidiose en wormen
Een reactie op voeding. Het kan gaan om voeding die bedorven was of iets wat je pup gewoon niet goed verdraagt.
Een obstructie van de darm door het opeten van een vreemd voorwerp of invaginatie.
Heeft je pup sinds kort diarree een maakt hij verder geen zieke indruk? Dan zou je alvast kunnen starten met het geven van een lichtverteerbare voeding (Royal Canin Gastro Intestinal Puppy) eventueel aangevuld met een vloeibare voeding zoals DoggyRade Pro om vochtverlies zoveel mogelijk te compenseren. Doggyrade Pro is rijk aan elektrolyten, energie en bevat eveneens prebiotica om de darmen te ondersteunen.
Ondersteunende voedingssupplementen voor jouw pup!
Een gezonde spijsvertering is essentieel voor het welzijn van je hond, vooral bij gevoelige of jonge dieren zoals pups. Onderstaande maag-darm ondersteunende supplementen zijn speciaal ontwikkeld om de spijsvertering te bevorderen en het evenwicht in de darmflora te ondersteunen. Voor pups is het extra belangrijk om zorgvuldig een supplement te kiezen dat mild en veilig is voor hun gevoelige maag. Ontdek onze selectie van maag-darm supplementen die bijdragen aan een gezonde en comfortabele spijsvertering bij honden van alle leeftijden, met speciale aandacht voor de behoeften van de jongsten.
Enteroferm Gel
Enteroferm Gel bevat slechts 1 bacterie stam en is daarom uitermate geschikt voor zeer jonge pups. Het bevat geen absorberende vezels (prebiotica) en kan dus ook in het geval van uitdroging veilig gegeven worden. Het bevat eveneens vitamine A en E en selenium om het herstel van het darmslijmvlies te ondersteunen.
Canikur Pro
Canikur Pro is een smakelijke pasta met probiotica (Enterococcus ), prebiotica (MOS) en Montmorilloniet, een kleimiddel met zeer hoog absorptievermogen. Door het absorberend vermogen van Montmorilloniet is Canikur Pro niet geschikt in het geval je pup uitgedroogd is.
ReboDiarfin
ReboDiarFin is een smakelijk pasta op basis van probiotica (Enterococcus en Lactobacillus) en voedingsvezels FOS en MOS. FOS richt zich op het bevorderen van de groei van goede bacteriën, waar MOS zich meer richt op het afweren van schadelijke bacteriën en het immuunsysteem ondersteunt.
Pups drogen erg snel uit, veel sneller dan volwassen honden. Breng je pup niet onnodig in gevaar en wacht niet om contact op te nemen met je dierenarts wanneer je dier ernstige diarree heeft.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter