Onverzadigde vetzuren hebben hun plaats in de wereld van de supplementen gevonden. De gezondheidsvoordelen zouden talrijk zijn, maar is dit ook echt zo? En heeft je dier nu meer baat bij een Omega-3 supplement of Omega-6? Of combinatie van beide? Dit en veel meer lees je in dit blog.
Wat is het verschil tussen Omega-3 vetzuren en Omega-6 vetzuren?
Vetzuren worden essentieel genoemd wanneer het lichaam ze niet of in beperkte mate zelf kan aanmaken, ze moeten dus opgenomen worden uit de voeding. De essentiële Omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). De essentiële Omega-6 vetzuren zijn arachidonzuur (AA) (enkel voor de kat essentieel) en linolzuur (LA). Gammalinoleenzuur (GLA) kan uit LA aangemaakt worden, maar dit proces verloopt niet vanzelfsprekend, aldus kan ook GLA gezien worden als een essentieel vetzuur.
DHA en EPA zijn voornamelijk terug te vinden in vis, schaaldieren en algen, ALA en LA in plantaardige olie (zoals maisolie en zonnebloemolie) en AA in dierlijk vet. GLA wordt onder andere gewonnen uit hennepzaad, zwarte bes, spirulina, bernagie en teunisbloem.
Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en vele bewezen gezondheidsvoordelen. De belangrijkste indicaties met voor het gebruik van omega-3 vetzuren zijn:
Arthrose
Huidproblemen die gepaard gaan met ontsteking en jeuk
Hartproblemen
Nierziekte
Mentale en neurologische ondersteuning (ook bij pups!)
Omega-6 vetzuren zijn belangrijk in het ondersteunen van een gezonde huidbarrière. Dieren met een tekort aan Omega-6 vetzuren zullen doffe vacht en schilferige huid ontwikkelen die extreem gevoelig is voor infecties. Voor katten is AA zeer belangrijk voor de voortplanting. Een teveel aan Omega-6 vetzuren (met name LA en AA) kan ontsteking bevorderen en is dus uit den boze. GLA daarentegen gedraagt zich in dat opzicht meer als een Omega-3 vetzuur, het werkt ontstekingsremmend.
Hoeveel onverzadigde vetzuren heeft mijn dier nodig?
Een gezonde balans tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren is belangrijk. Veel commerciële diëten bevatten reeds hoge gehalten aan Omega-6 vetzuren. Men streeft naar een verhouding van 1:1 tot 5:1 Omega-6/Omega-3.
Zoals hierboven aangehaald bevatten de meeste voedingen veel Omega-6 vetzuren en is het supplementeren van een zuiver Omega-6 supplement zelden nodig. Indien je dier een slechte vacht heeft dan kan een combinatie van Omega-3 en Omega-6 vetzuren wel aan te raden zijn. Als je Omega-3 vetzuren toevoegt is het belangrijk te kijken naar de som van EPA en DHA en niet naar de totale hoeveelheid Omega-3 vetzuren. Andere vormen van Omega-3 vetzuren hebben niet de gezondheidsvoordelen van EPA en DHA. Als algemene richtlijn geldt 50-370 mg/kg lichaamsgewicht EPA plus DHA waarbij we voor de hond een gemiddelde van 75-100 mg/kg aanhouden en voor de kat 50 mg/kg aanhouden. De hoeveelheid Omega-3 vetzuren die je dier nodig heeft is eveneens afhankelijk van de reden waarvoor je het geeft. Artrose en mentale ondersteuning vergen de hoogste doseringen in Omega-3 vetzuren. Verbetering in klachten kunnen optreden na 1 tot 3 maanden, daarna kan overgegaan worden naar een onderhoudsdosering (de helft van de startdosering).
Sommige therapeutische voedingen bevatten een hoge dosering Omega-3 vetzuren. Een extra supplement kan in dit geval overbodig zijn. Specific FQD-F Atlantic Sardine, een onderhoudsvoer voor katten, bevat Omega-3 vetzuren uit 3 verschillende bronnen, nl. krill, algen en sardines en is bovendien glutenvrij. Gewrichtsondersteunende voedingen (bv. Specific CJD Joint support) en voedingen voor dieren met hart- en nierproblemen (bv. Specific CKD Heart & Kidney Support) bevatten vaak al een relatief hoge concentratie aan Omega-3 vetzuren.
Huid- en vachtondersteunende voedingen zoals Royal Canin Skin Care en Hill's Derm Defense bevatten zowel extra Omega-3 als omega-6 vetzuren. Indien je twijfelt over de hoeveelheid Omega-3 vetzuren in de voeding van je huisdier vraag dan altijd raad aan je dierenarts.
Wanneer kan ik best geen vetzuren supplementeren?
Hoewel de gezondheidsvoordelen van onverzadigde vetzuren veelvuldig zijn moet je altijd nagaan of het supplementeren ervan voor je eigen huisdier verstandig is. Dieren met de volgende aandoeningen krijgen beter geen vetzuur supplement:
Dieren met hyperlipidemie (een te hoge concentratie aan vetten in het bloed) en lymfangiectasie (verwijdering van de lymfevaten).
Dieren met grote niet helende wonden.
Dieren met afwijkingen in de bloedstolling.
Dieren die drachtig zijn of zogen.
Het gebruik van vetzuursupplementen is in andere gevallen zeer veilig maar indien je start met een hoge dosering kan je dier maag- en darmproblemen ondervinden zoals braken en diarree. Daarom wordt geadviseerd de dosering op te bouwen over de eerste 5 tot 10 dagen.
Wat is het verschil tussen ‘gewone’ visolie en kabeljauwolie?
Kabeljauwolie bevat naast omega-3 vetzuren ook de vetoplosbare vitaminen A en D. Het bevat meestal wel een lager gehalte aan EPA en DHA. Vitamine A is belangrijk voor de huid, de vacht en het zicht van je huisdier. Vitamine D is belangrijk in het calcium metabolisme en dus voor het behoud van gezonde beenderen, maar ook voor het functioneren van spieren en zenuwen. Dieren zijn volledig toegewezen op hun voeding voor de dagelijkse behoefte aan vitamine D en maken geen vitamine D aan onder invloed van zonlicht.
Waarom visolie en geen plantaardige bron van Omega-3 vetzuren?
Omega-3 vetzuren zoals deze in lijnzaadolie en canola olie bevatten het Omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur) en geen EPA of DHA. De ontstekingsremmende eigenschappen van ALA, en dus de gezondheidsvoordelen, zijn een stuk minder.
Kies ik voor een zuiver Omega-3 supplement of een combinatie met Omega-6 vetzuren?
Dit hangt af van de reden waarom je het wilt geven. Kort samengevat kunnen we stellen dat indien je dier huidproblemen heeft, het baat kan hebben bij een combinatie van de twee. Het perfecte voorbeeld is atopische dermatitis (huidproblemen ten gevolge van een allergie). Hierbij zullen de Omega-6 vetzuren de beschadigde huidbarrière ondersteunen en zullen de Omega-3 vetzuren zorgen voor minder jeuk. Indien mogelijk kies je voor een supplement waarvan GLA een groot deel van de Omega-6 vetzuren uitmaakt.
Vetzuursupplementen in de Spotlight
Onze zorgvuldig geselecteerde supplementen met omega-3 en omega-6 vetzuren bieden de ideale ondersteuning voor het welzijn van je huisdier. Of het nu gaat om een gevoelige huid, gewrichtsgezondheid of algehele vitaliteit, ontdek onze favoriete vetzuursupplementen die jouw huisdier van binnenuit versterken.
Iceland Pet omega-3: de klantenfavoriet
Omega-3 Oil van Icelandpet wordt gemaakt van hoogwaardige en wild gevangen ansjovis en sardientjes uit de koude wateren bij IJsland. De olie bestaat voor 100% uit Omega-3 en heeft een zéér hoge concentratie om daadwerkelijk een therapeutisch effect te bereiken.
VetPlus Coatex: de ideale ondersteuning voor huid en vacht!
Coatex bevat naast omega-3 en omega-6 vetzuren ook vitamine A, D en E. Is verkrijgbaar in een handige pompflacon en capsules, geschikt voor zowel honden als katten!
Megaderm: de perfecte balans tussen omega-3 en omega-6
Megaderm is een smakelijk vloeibaar supplement op basis van essentiële vetzuren en vitamine E. Megaderm bevat zowel omega-6 als omega-3 essentiële vetzuren in de verhouding 5:1. De omega-6 vetzuren worden uit zonnebloem- en teunisbloemolie gewonnen. Deze bronnen zijn zeer rijk aan linolzuur. Bovendien is teunisbloemolie één van de weinige oliën die gamma-linoleenzuur bevat
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Referenties
Biagi, Giacomo & Mordenti, Attilio & Cocchi, Massimo. (2004). The role of dietary omega-3 and omega-6 essential fatty acids in the nutrition of dogs and cats: A review. Progress in Nutrition. 6. 0-0.
Responses of dogs to dietary omega-3 fatty acids. Bauer J. JAVMA 213:1657-1661, 2007.
Effect of omega-3 fatty acids on canine atopic dermatitis. Mueller RS, Fieseler KV, Fettman MJ, et al. J Small Anim Pract 45:293-297, 2004.
Beneficial effects of Omega 3 fatty acids in cardiovascular disease. Freeman LM. J Small Anim Pract 51:462-470, 2010.
Effects of dietary polyunsaturated fatty acid supplementation in early renal insufficiency in dogs. Brown SA, Brown CA, Crowell WA, et al. J Lab Clin Med 135:275-286, 2000.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter