De vakantieperiode komt eraan en vele mensen willen er graag tussenuit, zeker na afgelopen jaren met vele beperkingen. Sommige mensen beslissen hun dier tijdelijk naar familie, vrienden of een pension te brengen, andere nemen hun viervoeter het liefst overal mee naar toe. Wanneer je tot deze laatste groep behoort dan wil je graag zo goed mogelijk voorbereid zijn zodat je dier zo min mogelijk risico loopt om ziek te worden.
Natuurlijk kan je dit laatste nooit helemaal voorkomen, wel kan je zorgen dat je enkele hulpmiddelen bij de hand hebt zodat je niet bij het geringste voorval een dierenarts moet opzoeken. Het is wel verstandig om op het ergste voorbereid te zijn en altijd een nummer van een dierenarts in de buurt op zak te hebben. In dit blog bespreken we hoe je kan voorkomen dat je dier een reisziekte oploopt, maar hebben we het ook over wagenziekte en stress tijdens transport en overlopen we wat je zeker niet mag vergeten wanneer je op vakantie gaat met je dier. Begin tijdig met deze voorbereidingen en laat ze de voorpret van je vakantie vooral niet bederven.
Waar moet ik rekening mee houden als ik met mijn hond binnen de EU reis?
As je wilt reizen met je dier binnen Europa dan dient je dier minimaal gechipt te zijn, over een volledig ingevuld Europees dierenpaspoort te beschikken en gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid. De vaccinatie dient minimaal 21 dagen voor vertrek te gebeuren. De duur van de geldigheid bedraagt meestal meerdere jaren, afhankelijk van de fabrikant. Ga voor de zekerheid altijd de geldigheid na in het dierenpaspoort.
Elk land heeft bovendien eigen invoereisen. Informeer jezelf dus altijd goed voor je op vakantie gaat en begin hier minimaal 3 maanden van tevoren mee zodat je niet voor verassingen komt te staan. Mogelijk eisen kunnen zijn:
Een gezondheidsverklaring afgeleverd door je dierenarts nadat het dier grondig onderzocht is.
Ontworming tegen Echinococcose (Vossenlintworm) met een middel dat Praziquantel bevat (zoals Milbemax, Milbactor, Milpro, Milprazon, Alpramil of Drontal). Dit dient te gebeuren door een dierenarts 24 tot 120 uur voor aankomst in het desbetreffende land. De datum en het uur dienen nauwkeurig en op de juiste plaats in het paspoort genoteerd te worden.
Rasafhankelijke regels: bepaalde hondenrassen zijn in sommige landen niet toegelaten, in andere landen moeten sommige honden een muilkorf dragen.
Voor sommige landen buiten de EU bestaan er nog een tal van andere eisen zoals extra vaccinaties of testen die aantonen dat je dier vrij is van bepaalde ziekten, soms geldt zelfs een quarantaine periode. De specifieke eisen per land kan je terug vinden op de website van het LICG.
Hoe voorkom ik dat mijn huisdier een reisziekte oploopt?
Vele mensen kiezen ervoor naar Zuid-Europa te gaan om gegarandeerd te zijn van zonnig weer. Een ander klimaat betekent ook dat er andere ziekten heersen. Naast de tekenoverdraagbare ziekten die bij ons voorkomen (zoals de ziekte van Lyme en Anaplasma) komen er in het buitenland nog tal van andere vector-overdraagbare ziekten voor zoals
Om te voorkomen dat je dier één van deze ziekten oploopt dien je je dier preventief te behandelen met het geschikte ontwormingsmiddel en een geschikt insectenwerend middel. Voor de preventie van hartworm geldt dat, indien je minder dan één maand op vakantie gaat met je huisdier, een éénmalige behandeling met een middel dat Milbemycine (zoals Alpramil, Milbemax, Milbactor, Milpro of Milprazon) bevat, volstaat. Indien je langer dan 1 maand blijft dan dient het ontwormingsmiddel maandelijks toegediend te worden, te starten vanaf 1 maand na binnenkomst van het risicogebied tot 1 maand na het verlaten ervan. Voor het afweren van teken, muggen en zandvliegen kan je gebruik maken van een halsband (Seresto, Scalibor of Prevendog) of een spot-on (Vectra-3D of Advantix).
Wat doe ik als mijn dier last heeft van wagenziekte?
Wagenziekte is een veel voorkomend probleem, met name bij jonge dieren omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig ontwikkeld is. Wagenziekte verdwijnt meestal eens de leeftijd van 1 jaar bereikt is. Het soort wagenziekte dat volwassen dieren ondervinden is vaak het gevolg van stress veroorzaakt door onbekende prikkels (vooral wanneer dieren maar 1 of 2 keer per jaar de auto in gaan) of ten gevolge van eerdere traumatische ervaringen die gepaard gingen met de autorit (zoals bv. een bezoek aan de dierenarts). Het uit zich in onrust, vocaliseren, kwijlen, braken en diarree.
Aangezien de meeste gevallen van wagenziekte een uiting zijn van stress is het zeer belangrijk de ritten in de auto van jongs aan zo aangenaam en leuk mogelijk te maken en negatieve ervaringen en prikkels zo veel mogelijk te vermijden. Honden kunnen gemakkelijk getraind worden om wagenziekte tot een minimum te beperken, katten daarentegen zijn een veel grotere uitdaging. Hieronder enkele tips om wagenziekte en stress tijdens het transport zoveel mogelijk te voorkomen.
Plaats je dier eerst en vooral gewoon in de auto, start de wagen zonder een rit te maken.
Wanneer je dier hieraan gewend is kan je starten met het maken van korte ritten die je steeds langer en langer maakt. Vergeet je dier niet te belonen!
Indien je een teken van stress opmerkt stop dan meteen en ga iets leuks doen. Probeer een andere dag opnieuw
Blijf altijd kalm, schreeuw niet wanneer je dier zich zenuwachtig gedraagt.
Houdt je dier 12 uur nuchter indien je een lange trip gepland hebt. Zo beperkt je de kans dat je dier moet braken of diarree krijgt. Voorzie voldoende water.
Gebruik een bench, reismand of een harnas zodat je dier zichzelf en jou niet in gevaar brengt. Zorg dat je dier hieraan gewend is voor je hem of haar in de auto plaatst.
Indien je een bench gebruikt, doe dan eerst de nodige benchtraining. Geef je dier eten in de bench en zorg dat het dier zich er veilig en geborgen voelt. Voor katten kan je eventueel gebruik maken van de Feliway Classic F3 Spray en voor honden van de Adaptil Transport Spray of de Adaptil Calm Halsband. Dit zijn middelen op basis van feromonen wat zorgt voor een geruststellend en veilig gevoel.
Maak de omgeving aangenaam: houdt de auto koel, voorzie zachte muziek, een t-shirt of deken met de geur van thuis of van jezelf en eventueel een favoriet speeltje.
Las altijd een stop in wanneer je dier zich zenuwachtig gedraagt of misselijk lijkt.
Indien je dier ondanks dit alles nog steeds gestresst blijft dan kan je gebruik maken van rustgevende middelen op basis van kruiden of feromonen. De sprays en halsbanden die hierboven aangehaald worden zijn voorbeelden van producten op basis van feromonen. Feromonen zijn natuurlijke stoffen die een bepaald ‘boodschap’ kunnen overbrengen, in dit geval een geruststellende boodschap. De Bach Rescue Remedy Spray is een spray op basis van kruiden die eveneens een kalmerend effect heeft. Deze sprays zijn indien nodig te combineren met rustgevende voedingssupplementen zoals:
Naast deze supplementen zijn er ook nog een aantal middelen die je dierenarts kan voorschrijven indien het bovenstaande onvoldoende blijkt. Maropitant UDA werkt heel erg goed tegen misselijkheid veroorzaakt door reisziekte en middelen zoals Gabapentine voor katten en Alprazolam kunnen helpen bij het verminderen van stress.
Voorkomen is beter dan genezen: Oververhitting en zonnebrand
Hoewel de meeste huisdiereigenaren maar al te goed het gevaar beseffen van de hitte voor onze huisdieren komt het toch geregeld voor dat honden oververhit geraken. Met name de kortsnuitige (brachycefale) rassen zijn erg gevoelig voor dit probleem. Gelukkig zijn er momenteel een tal van middelen op de markt die nuttig zijn in het voorkomen van een hitteslag zoals een koelvest of een koelmat.
Net zoals ons kunnen onze dieren zonnebrand krijgen, voornamelijk op dun behaarde of onbehaarde delen zoals de neus, de oorranden en de buik. Ook dieren die een erg lichte vacht hebben maken meer kans op het ontstaan van zonnebrand. Zonnebrand is pijnlijk en kan leiden tot huidkanker. Sommige dieren zijn echte zonnekloppers en kunnen niet genoeg krijgen van zonnebaden, probeer hun toch zoveel mogelijk uit direct zonlicht te houden tijdens het heetst van de dag. Gebruik zonnebrandcrème op de dun behaarde delen van de huid (neus, buik, oorranden). Kies hiervoor voor een crème die speciaal ontwikkeld (zoals Maxani SunCare van Dermoscent SunFree) is voor honden en katten. Zonnebrandcrème voor mensen bevat vaak stoffen die giftig zijn voor onze huisdieren wanneer ze deze oplikken zoals zink, propyleenglycol en salicylaten. Breng de crème 15 minuten van te voren aan, herhaal geregeld en voorkom dat je hond de crème oplikt door te zorgen voor de nodige afleiding.
Het bieden van eerste hulp
Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje en voorvallen zoals tekenbeten, insectenbeten, ingescheurde nagels en wonden komen geregeld voor. Deze ongelukjes zijn niet te voorkomen maar met de juiste voorbereiding kan je in vele gevallen een bezoek aan de dierenarts voorkomen. De volgende dingen zijn altijd handig om bij de hand te hebben:
Een nageltang in geval van een ingescheurde nagel .
Het telefoonnummer van een dierenarts in de buurt. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts, je belt beter een keer te vaak dan te weinig.
We wensen je een prettige vakantie!
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter