Het grootbrengen van een nestje pups is een van de mooiste en meest ontroerende ervaringen die een hondenliefhebber kan meemaken, maar het vereist ook een enorme toewijding, verantwoordelijkheid en de juiste kennis. In dit blog bereiden we je zo goed mogelijk op deze spannende tijd zodat de pups en de moeder een gezonde start kunnen maken.
De eerste levensweken: de moeder aan het werk
De eerste dagen brengt de moeder zo goed als al haar tijd door bij haar pasgeboren pups. Gedurende de eerste maand hebben puppy's normaalgesproken weinig hulp van ons nodig, omdat de moeder zorgt voor voeding en verzorging. Wél is het aan ons om ervoor te zorgen dat de puppy's warm blijven en voldoende kunnen zogen. Regelmatige controles om te verzekeren dat de pups het voldoende warm hebben en goed gevoed worden, zijn noodzakelijk. Daarnaast dien je na te gaan of de moeder voldoende melk produceert.
Pasgeboren pups kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet reguleren, dit kunnen ze pas optimaal wanneer ze één maand oud zijn. Als de moederhond niet voldoende in de werpkist blijft, is het van groot belang om de lichaamstemperatuur van de puppy's goed in de gaten te houden en extra verwarming te voorzien. Je streeft de eerste dagen naar een temperatuur rond 30 - 32 graden Celsius. Je kan hiervoor gebruik maken van
Een infrarood warmtelamp: wit licht verstoord het dag en nachtritme en is dus af te raden. Hang de lamp om te beginnen 50 cm boven de werpkist, controleer de temperatuur ter hoogte van de pups en pas aan indien nodig.
Een warmtematje: zorg dat het matje niet de gehele werpkist inneemt zodat de moeder er langs kan gaan liggen wanneer ze wilt. Een warmtematje is vaak onvoldoende de eerste dagen na de geboorte en vaak zal een lamp noodzakelijk zijn.
Sommige honden zijn geboren om moeder te worden, voor anderen is het een stuk stressvoller. Dit kan zich uiten in nervositeit en heeft invloed op de melkproductie. De moederhond kan de pups voortdurend gaan verplaatsen en de pups in gevaar brengen door ze op een koude plaats te leggen waar de eigenaar ze niet gemakkelijk vind. Indien dit het geval is, is het verstandig de moeder en pups in een afgesloten, ietwat donkere ruimte te houden met zo min mogelijk prikkels.
De eerste twee weken van hun leven zullen puppy's 90% van hun tijd etend of slapend doorbrengen. Ze moeten dagelijks 5 tot 10% van hun lichaamsgewicht aankomen, met uitzondering op de eerste dag na de geboorte, dan is het normaal indien pups niet aankomen of zelfs een beetje afvallen. Pups kunnen niet zelfstandig ontlasten of urineren. De moeder stimuleert de pups door hun te likken. Indien de pups moederloos grootgebracht worden is het aan de eigenaar om de pups te stimuleren, dit kan gemakkelijk door zachtjes te wrijven ter hoogte van de onderbuik en het gebied tussen anus en vulva/penis. Om het gewicht op te volgen is het belangrijk de pups te identificeren bij de geboorte en dagelijks te wegen. In het geval van een groot nest en pups met dezelfde uiterlijke kenmerken kan een hulpmiddel zoals een druppeltje nagellak op de vacht een oplossing bieden. Wanneer de pups wat ouder zijn kan gebruikt gemaakt worden van Nylon puppyhalsbandjes. Na één week zouden de pups hun geboortegewicht ongeveer verdubbeld moeten hebben.
Puppy's worden geboren met hun ogen gesloten en zullen hun ogen openen binnen zeven tot veertien dagen na de geboorte. Als de ogen niet binnen veertien dagen na de geboorte zijn geopend, is het raadzaam om de puppy door een dierenarts te laten onderzoeken. Wanneer de ogen open gaan zal je ook merken dat er meteen meer leven in de brouwerij komt. Rond de leeftijd van twee weken beginnen pups op hun eigen pootjes te staan en rond de leeftijd van 4 weken zouden alle pups moeten kunnen lopen, rennen en spelen. Het is verstandig een logboek bij te houden waarin je alle informatie per pup noteert. Dit bevat onder andere de volgende informatie: geslacht, geboortedatum en tijdstip, gewicht, geplande ontwormingen, vaccinaties en eventuele opmerkingen of mijlpalen zoals het doorkomen van de tandjes.
Hoe merk ik dat er iets mis is met de pups?
Indien pups overmatig huilen dan is dit vaak een teken dat er iets mis is. Het kan zijn dat pups ziek zijn of onvoldoende melk krijgen. Pasgeboren pups zijn ook extreem vatbaar voor infecties, en sterfte kan optreden zonder dat je als eigenaar iets hebt kunnen opmerken. Indien pups onrustig zijn er een aantal dingen die meteen dient te controleren:
De melkproductie van de moeder.
De zuigreflex van de pup.
De temperatuur in de werpkist.
De temperatuur van de pups en de moeder.
De gewichtscurve van de pups.
Contacteer vervolgens de dierenarts om deze gegevens door te spreken zodat jullie samen kunnen beslissen of een consultatie noodzakelijk is.
Bijvoeden: hoe begin ik daaraan?
Indien de pups onvoldoende aankomen of de moeder onvoldoende melk geeft dan is bijvoeden noodzakelijk. Dit komt geregeld voor bij nesten met meer dan 5 pups, zeker bij kleine rassen. Puppy's hebben een hoge vochtbehoefte, en dus ook een hoge melkbehoefte. Ze hebben gemiddeld 180 ml/kg lichaamsgewicht melk per dag nodig. De melk van de moeder is veel rijker dan koemelk en dus is het belangrijk een speciale melkvervanger voor pups te kopen wanneer je gaat bijvoeden. De eerste dagen heeft de moedermelk een bijzondere samenstelling en wordt dan 'colostrum' genoemd. De melk bevat niet alleen meer eiwit, maar ook antistoffen die de pups zullen beschermen tegen infecties. De antistoffen kunnen enkel opgenomen worden door de pup gedurende de eerste dag tot soms 3 dagen na de geboorte, daarna sluit de darmbarrière.
Het is cruciaal voor een pup om te overleven om de eerste 24 uur voldoende te kunnen drinken. Indien er twijfel bestaat of dit mogelijk zal zijn voor alle pups, dan is het verstandig te kiezen voor de speciale Royal Canin PROTECH Puppymelk , die een gelijkaardige samenstelling heeft aan het colostrum. In andere gevallen kan er gekozen worden voor Royal Canin BabyDog Milk, Trovet Puppymelk PMR of TVM Optima Pet Milk. Het is belangrijk dat een melkvervanger voldoende DHA (een specifiek type Omega-3 vetzuren) bevat om de ontwikkeling van de hersenen en de ogen te ondersteunen.
Pups jonger dan 14 dagen worden best om de 3-4 uur gevoed. Tussen 2 en 4 weken leeftijd kan er om de 6 tot 8 uur gevoerd worden tot het spenen begint. De hoeveelheid melk is afhankelijk van de grootte van de pups en de leeftijd. Elke melkvervanger bevat bijgevoegde richtlijnen, maar wees altijd oplettend tijdens het voeren. Breng de melk op lichaamstemperatuur en gebruik bijgevoegde speentjes. Controleer de speentjes voor gebruik, het is belangrijk dat er maar één druppel per keer uit komt om verslikking te voorkomen. Houd de puppy in een horizontale zoals het zou zijn bij het zogen bij de moeder. Geeft de pup aan dat hij/zij niet meer wilt, stop dan en probeer later opnieuw. Indien een pup zich verslikt kan er melk op de longen komen, en dit kan voor ernstige problemen zorgen. Als een puppy te zwak is om te zogen, dan is sondevoeding de enige optie. Hierbij wordt de melk via een voedingssonde (een rubber slangetje) in de maag gebracht. Dit is iets waar je dierenarts je mee op weg kan helpen.
Wanneer kunnen pups gespeend worden en welke voeding geef ik het best?
Pups worden best gespeend vanaf het moment de tandjes doorkomen. Doordat het pijnlijk wordt om de pups te laten drinken zal de moeder minder vaak bij de pups gaan. Je start best met geven van opgewarmde puppymelk in een plat schaaltje. Dip je vinger in de melk en bevochtig de pups neus en mond om ze nieuwsgierig te maken. Herhaal dit meerdere keren per dag totdat de pups zelf beginnen drinken. Vervolgens kan je de puppyvoeding gaan weken in de puppymelk en geleidelijk aan meer en meer puppyvoeding toevoegen. Royal Canin Starter Mother & Babydog is hier uiterst geschikt voor en is zowel in brokjes als in natvoeding te verkrijgen. Tot het moment dat de pups volledig gespeend zijn is het verstandig 4 maaltijden per dag te geven. Vervolgens kan de hoeveelheid voeding per maaltijd worden opgebouwd en stilaan worden overgegaan naar 3 maaltijden.
Wanneer dien ik de pups te ontwormen en welk middel is gemakkelijk en veilig?
Pups worden besmet met wormen via de baarmoeder en de moedermelk. We moeten ervan uitgaan dat iedere pup wormen heeft en dus is ontworming vanaf de leeftijd van 2 weken, en dat iedere 2 weken geadviseerd. Vanaf de leeftijd van 8 weken kan overgegaan worden op een maandelijkse ontworming tot de leeftijd van 6 maanden. De moeder wordt altijd gelijktijdig met de pups ontwormd. Ontwormings pasta’s zoals Banminth, Vitaminthe, Drontal Pup en Panacur zijn zeer doeltreffend en gemakkelijk in gebruik.
Wanneer is het tijd voor het eerste consult?
Puppy's worden beschermd tegen veel ziekten door de overdracht van antilichamen van hun moeder via de placenta en de moedermelk (colostrum). Deze moederlijke antilichamen beschermen de puppy’s in de eerste levensweken tegen de ziekten waar de moeder immuun voor is. Dit is de reden waarom het vaak wordt aanbevolen om de vaccinaties van de moeder enkele maanden voor de dracht te herhalen. Hoewel moederlijke antilichamen zeer beschermend zijn, blijven ze slechts enkele weken actief. Na deze tijd wordt de puppy vatbaar voor ziekten. Het vaccinatieprogramma moet worden gestart rond de leeftijd van zes tot acht weken. Dit is de leeftijd waarop veel moederlijke antilichamen beginnen af te nemen en de puppy vatbaar wordt voor infectieziekten. Puppy's moeten worden gevaccineerd tegen hondenziekte, hepatitis, parvovirus, parainfluenzavirus. Het is mogelijk om de hoeveelheid antistoffen bij de pups te laten bepalen voor vaccinatie om zeker te zijn dat het het juiste moment is om te vaccineren, dit noemen we titeren. Je dierenarts kan je vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat.
Tijdens het eerste dierenartsbezoek zal dus mogelijk de eerste vaccinatie geplaatst worden, maar eerst en vooral wordt de pup gewogen en volledig onderzocht. Dit is ook het moment dat de chip wordt geplaatst en een dierenpaspoort wordt uitgeschreven. Dit alles is vaak een super spannende gebeurtenis voor de pups en de kans is zeer groot dat de pups de rest van de dag zullen slapen. Misschien is dat dan ook de perfecte timing om als eigenaar ook een momentje van rust in te lassen.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter