Voeding is veel meer dan alleen maar zorgen voor voldoende voedsel. Een gebalanceerde voeding betekent dat je dient in te spelen op de behoeften van je dier tijdens de des betreffende levensfase, dracht en lactatie in het geval van dit blog. Op deze manier vergroot je de kans op een succesvolle dracht en bevalling, en het grootbrengen van een nestje prachtige pups of kittens. In dit blog leer je meer over het type voeding, de voedingsroutine, essentiële voedingsstoffen en geschikte voedingssupplementen tijdens de verschillende fasen van de voorplanting: dracht, lactatie en het spenen.
Succesvol fokken begint reeds vóór de loopsheid
Succesvol fokken start reeds voor de loopsheid, namelijk het lichaam van je hond of kat voorbereiden op deze grote gebeurtenis. Het voortbrengen van een nestje vraagt enorm veel energie en de moeders zullen altijd tot het uiterste gaan om hun kleintjes te geven wat ze nodig hebben, ten koste van hun eigen lichaam. Hun lichaam in topconditie brengen is het enige wat wij als trotse eigenaar voor hun kunnen doen. Vóór de loopsheid er aankomt is het belangrijk om na te gaan of de vaccinatie- en ontwormingsstatus nog up-to-date is. Weet je dit niet zeker? Vraag dit dan na bij de dierenarts. Onvoldoende immuniteit en parasitaire infecties kunnen zeer grote gevolgen hebben voor de pups en kittens.
Zorg dat je dier in een de perfecte voedingstoestand verkeerd voor de loopsheid. Dit betekent niet te zwaar en niet te mager (een body conditie score van 4/9 of 5/9). Obesitas is één van de grootste oorzaken van problemen tijdens voortplanting. Het kan leiden tot:
Langere en onregelmatige intervallen tussen de loopsheden.
Een kleinere eisprong leidend tot kleine nesten.
Kortere vruchtbare periode.
Een grotere kans op een moeilijke bevalling en dus keizersnede.
Een verminderde melkgift leidend tot minder fitte of zelfs zieke pups of kittens.
Indien je dier te zwaar is is het uiterst belangrijk je hond of kat eerst te laten vermageren door onder andere meer lichaamsbeweging en een aangepaste voeding. Lukt het niet om je dier te laten vermageren? Neem dan contact op met je dierenarts of een voedingsdeskundige.
Hoe voed ik mijn hond en kat tijdens dracht en lactatie?
Honden dragen gemiddeld 62-63 dagen, tijdens de eerste 40 dagen verandert de energiebehoefte nauwelijks en is het dus vooral belangrijk het gewicht en de lichaamsconditie op te volgen en op basis hiervan de voeding aan te passen. Voorkom dat je hond vermagert of extreem aankomt. Ondervoeden kan leiden tot verlies van embryo’s, abnormale ontwikkeling van de foetussen, abortus, een klein nestje en een laag geboortegewicht van de pups. Overvoeden leidt tot obesitas wat de bevalling zeer sterk kan bemoeilijken, resulterend in een keizersnede. Vanaf 40 dagen dracht ondergaan de pups een sterke ontwikkeling wat leidt tot een sterk verhoogde energiebehoefte, die afhankelijk van de nestgrootte, 30 - 60% hoger kan zijn. Op het einde van de dracht is de buik van de moeder gevuld met pups en is er nog maar weinig plaats over voor voeding. Het is daarom verstandig over te schakelen op een calorierijke, zeer goed verteerbare voeding die in meerdere kleine porties gegeven wordt en eventueel bij te voeden met een herstelvoeding zoals Royal Canin recovery of Trover Liquid CCL. Tijdens dracht en lactatie kan best kan gekozen worden voor een puppy voeding, met uitzondering van puppyvoeding voor grote rassen omdat de calcium/fosfor verhouding niet optimaal is de ontwikkeling van de botten van de pups en optimale melkgift. De volgende voedingen zijn geschikt tijdens dracht en lactatie:
De grootste energiebehoefte vindt plaats 3 weken na de bevalling, tijdens de piek van de lactatie. Op dat moment is de energiebehoefte tot 4 keer hoger dan normaal. Voed de moeder minimaal 4 keer per dag en zorg dat er ongelimiteerd water ter beschikking is. Onvoldoende water en voeding kan leiden tot onvoldoende melkgift en melkkoorts (zie later). Indien je een zeer klein nest hebt (1-2 pups) is het belangrijk de voedingsopname te beperken om overdreven melkproductie en het risico op melkklierontsteking (mastitis) te beperken. Op 4 weken leeftijd is de melkgift van de moeder onvoldoende om te voldoen in de energiebehoefte van de pups en zullen de pups stilaan meer en meer vaste voeding gaan opnemen. Vanaf 5 weken leeftijd kan je weer geleidelijk overgaan op een normale voeding en afbouwen naar de normale hoeveelheid voeding van voor de dracht.
Voor katten is het verhaal anders dan voor honden. Bij katten neemt de energiebehoefte iedere week geleidelijk aan toe ( ongeveer met 10%) startend bij het begin van de dracht. Aan het einde van de dracht zal de energiebehoefte met 25 tot 50% gestegen zijn.
Verminder het risico op een gespleten gehemelte of ruggetje met foliumzuur
Gespleten gehemelte en gespleten ruggetjes zijn aandoeningen die zowel bij honden als katten voorkomen, en in hogere mate bij kortsnuitige rassen. Naast genetische aanleg spelen ook omgevingsfactoren en voeding een rol in het ontstaan van deze aandoeningen. Voornamelijk foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9, speelt een grote rol. Er is voldoende onderzoek dat aantoont dat het toedienen van foliumzuur tijdens de dracht het risico op deze aandoeningen drastisch verlaagt. De suppletie dient gestart te worden in het begin van de dracht aan een dosering van 200 mcg voor katten en kleine honden, en 400 mcg voor grote honden.
Taurine: een essentieel aminozuur voor katten
Het aminozuur taurine is cruciaal voor de voortplanting bij katten. Een voeding laag in taurine (< 0,05%) geeft aanleiding tot het verlies van embryo’s en dus het ‘leeg’ blijven. De meeste commerciële diëten zijn aangevuld met taurine.
Kan ik melkkoorts (eclampsia) voorkomen door het supplementeren van calcium?
Melkkoorts, puerperal tetanie, eclampsia of hypocalcemie zijn allemaal benamingen die wijzen op een tekort aan calcium tijdens de late dracht, of in de eerste weken na de geboorte. Zeer zorgzame moeders van kleine rassen hebben het meeste kans op het ontstaan van deze aandoening. Voornamelijk Chihuahua’s, Pomeranians, Shih Tzu’s en Toy poedels zijn erg gevoelig. Melkkoorts is een spoedgeval en kenmerkt zich door:
Lusteloosheid
Zich afzonderen van de pups of kittens.
Hijgen
Rillen, spierkrampen, stijf lopen.
Aanvallen
Er zijn meerdere factoren die kunnen bijdragen in het ontstaan van melkkoorts:
Een ongebalanceerd of ontoereikend dieet tijdens dracht en lactatie.
Een groot nest.
Slecht werkende bijschildklier.
Calcium toediening tijdens dracht.
Calcium toediening tijdens de dracht en lactatie is dus absoluut niet aan te raden omdat het de hormoonhuishouding in de war stuurt. De aanmaak van calcium wordt zeer strikt gereguleerd in het lichaam door de bijschildklier. Het toedienen van extra calcium geeft het (verkeerde) signaal dat dat er voldoende calcium aanwezig is. Het lichaam zal als antwoord hierop stoppen met het opnemen van calcium (uit de darmen) en vrijmaken van calcium (uit de botten) met als gevolg een calciumtekort. Het toedienen van calcium dient enkel te gebeuren als therapie wanneer er sprake is van melkkoorts. Om melkkoorts te voorkomen is het belangrijk een geschikte voeding, gebalanceerde voeding die voorziet in de extra behoeften tijdens dracht en lactatie, zoals hierboven besproken werd.
DHA: ondersteuning voor een goede ontwikkeling van de hersenen
DHA en EPA zijn beide essentiële omega-3 vetzuren. Essentieel betekent dat het lichaam ze niet of in onvoldoende mate zelf kan aanmaken en ze dus opgenomen moeten worden uit de voeding. DHA, of Docosahexaeenzuur, speelt een bijzondere rol in de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van opgroeiende dieren. Omdat pasgeboren pups en kittens hun DHA voornamelijk via moedermelk binnenkrijgen, is het essentieel dat de moederhond voldoende DHA in haar dieet heeft. Eens de kleintjes vaste voeding beginnen op te nemen is het belangrijk dat ook deze voeding aangevuld is met DHA. DHA is afkomstig uit vis- of algenolie. Plantaardige omega-3 vetzuren (zoals ALA) hebben niet hetzelfde positieve effect aangezien deze slecht in zeer beperkte mate worden omgezet tot het essentiële DHA. Gelukkige zijn vele commerciële voedingen verrijkt met DHA en zijn er talrijke hoogwaardige supplementen verkrijgbaar.
Hoe krijgt ik de vacht weer in een goede conditie na lactatie?
Tijdens dracht en lactatie gaat alle energie van de moeder naar de pups en kittens. Het is pas wanneer het lichaam volledig hersteld is van deze zware periode dat de huid en vacht weer zullen herstellen. Daarom dat een gezonde huid en vacht hét teken is van een stralende gezondheid. De huid en vacht weer in topconditie krijgen staat dus gelijk aan je dier weer in topconditie krijgen. Je kan de gezondheid van je dier ondersteunen door een combinatie van vitaminen, mineralen en aminozuren. Zwavelhoudende aminozuren, vitamine B en C zijn cruciaal voor energieproductie, de vorming van collageen en keratine en vormen een goede basis voor herstellende moeders.
Ondersteunende supplementen voor moeder en pup/kitten
Zwangere en lacterende honden en katten hebben tijdens deze cruciale levensfasen extra voedingsondersteuning nodig om zowel hun eigen gezondheid als die van hun jongen te waarborgen. Voedingssupplementen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door essentiële vitaminen, mineralen en voedingsstoffen te leveren die soms moeilijk volledig via hun dagelijkse voeding binnenkomen. Hieronder bespreken we enkele hoog kwalitatieve supplementen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van drachtige en zogende honden en katten, zodat ze optimaal ondersteund worden.
Iceland Pet Omega-3 Oil: Best beoordeeld in onze webshop
Iceland Pet omega-3 Oil is een omega-3 olie op basis van sardientjes en ansjovis die een rijke bron van de essentiële vetzuren EPA en DHA bevat, die tijdens dracht en lactatie van groot belang zijn voor zowel de moeder als de zich ontwikkelende pups en kittens. Deze vetzuren ondersteunen niet alleen de gezondheid van de moeder, maar dragen ook bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de ongeboren en zogende jongen. Omega-3 vetzuren helpen daarnaast bij het ondersteunen van de cognitieve functies en een goede start in het leven, terwijl de moeder geholpen wordt bij het behoud van een gezonde conditie.
VetPlus Cobalin: een hoogwaardige bron van foliumzuur
VetPlus Cobalin is een voedingssupplement op basis van vitamine B 12 en foliumzuur. Ter ondersteuning van drachtige dieren dient het best gestart te worden bij de aanvang van de dracht aan een dosering van 1 capsule per dag voor kleine honden en katten en 2 voor grote honden.
Nutribound: Complete én smakelijke ondersteuning
Nutribound is een gebruiksklare zeer smakelijke vloeistof met essentiële nutriënten zoals aminozuren (taurine, arginine, glutamine), omega vetzuren, vitaminen en prebiotica ter ondersteuning van deze energierovende levensfase
PUUR Derma Vital
Na dracht en lactatie kunnen de huid en vacht van honden en katten verzwakt raken door de extra fysieke belasting en voedingsbehoeften van deze fasen. PUUR Derma Vital is rijk aan essentiële bouwstoffen, biotine, zink, zwavelhoudende aminozuren en B-vitaminen en kan helpen om de huid te herstellen en de vacht te laten stralen.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter