Hoewel er de dag van vandaag een heel breed gamma aan ontwormingsproducten te verkrijgen is, wordt het merendeel van onze huisdieren niet of niet regelmatig ontwormd. Vele huisdiereigenaren vragen zich af of dit wel nodig is of zijn bang voor mogelijke bijwerkingen van ontwormingsproducten. Helaas staan we vaak niet stil bij de mogelijke gevolgen voor onze huisdieren en voor onszelf wanneer we onze huisdieren niet ontwormen. Hieronder lees je alles wat je dient te weten rond het ontwormen van je huisdier zodat je als eigenaar een goede afweging kan maken over de frequentie van ontwormen en de keuze van het ontwormingsmiddel.
Hoe krijgt mijn dier een wormbesmetting?
De manier waarop een dier besmet wordt is afhankelijk van het type worm. De meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn spoelwormen. Puppy’s worden geboren met spoelwormen omdat de infectie reeds via de placenta plaatsvindt. Bovendien zullen zowel puppy’s als kittens via de moedermelk besmet worden met spoelwormen. Daarom wordt geadviseerd om puppy’s en kittens zeer regelmatig te ontwormen. Wanneer een dier een wormbesmetting heeft zullen wormeitjes worden uitgescheiden in de ontlasting en in de omgeving terecht komen waar ze jarenlang infectieus kunnen blijven. Op deze manier kan je dier zich zich opnieuw besmetten.
Ook kunnen huisdieren besmet geraken door het opeten van een tussengastheer die wormlarven bevat, zoals een vlo (lintwormen), een slak (longwormen), prooidieren zoals muizen (vossenlintworm), vogels en kikkers (longwormen) of door het eten van rauw vlees (lintwormen). Hartworm wordt overgedragen door muggen maar gelukkig komt hartworm nog niet in voor in Nederland en België.
Waarom moet ik mijn dier ontwormen?
Om jezelf en de mensen rondom je te beschermen
We hebben allemaal graag onze huisdieren zo dicht mogelijk bij ons maar staan er niet altijd bij stil dat onze huisdieren ziekten op ons kunnen overdragen. Een ziekte die van dier op mens kan worden overgedragen wordt een zoönose genoemd. Ook bepaalde parasieten (en dus ook wormen zoals de vossenlintworm en rondwormen) kunnen op ons overgedragen worden. Voornamelijk kinderen en ouderen zijn hiervoor gevoelig. Zo een infectie treedt niet alleen op door rechtstreeks contact met ons huisdier maar gebeurt ook vaak via de omgeving. Denk maar aan kinderen die graag in de zandbak of in de tuin spelen. Ook lopen onze katten vaak genoeg op het aanrecht en vinden we het enorm gezellig als onze hond bij ons op de bank of op bed ligt. Een reden te meer dus om je huisdier regelmatig te ontwormen.
Om je huisdier te beschermen
Afhankelijk van het type wormbesmetting kunnen de klachten van een wormbesmetting bij je hond of kat variëren van symptoomloos tot ernstige ziekte met in uitzonderlijke gevallen de dood als gevolg. Dit laatste komt voornamelijk voor bij ernstige worminfecties bij jonge dieren of in het geval van long- of hartworm.
Het doel van ontworming is te voorkomen dat je dier een worminfectie krijgt en niet om enkel te behandelen wanneer een worminfectie wordt vastgesteld. Indien je enkel behandelt als je dier een infectie heeft dan kan het wel eens zijn dat je dier reeds heel erg ziek is.
Welke symptomen kan ik verwachten bij een wormbesmetting?
Welke klachten een dier krijgt is afhankelijk van het type worm:
Lintwormen bevinden zich in de dunne darm en kunnen aanleiding geven tot:
Jeuk aan de anus (sleetje rijden)
Diarree
Vermageren
Spoel- & haakwormen bevinden zich eveneens in de dunne darm en kunnen de volgende klachten geven:
Verminderde eetlust
Groeiachterstand
Diarree
Opgezette buik
Darminvaginatie
Zweepwormen komen enkel bij honden voor en bevinden zich in de dikke darm. De volgende symptomen kunnen opgemerkt worden:
Diarree met slijm en bloed
Bloedarmoede in ernstige gevallen
Longwormen bevinden zich in de longslagaders en het longweefsel en kunnen de volgende klachten geven:
Wormen die zich in het maagdarmkanaal bevinden zullen vooral ernstige klachten geven bij puppy’s en kittens terwijl longwormen en hartwormen ook bij volwassen dieren ernstige klachten geven.
Het is niet omdat je geen wormen in de ontlasting of braaksel van je dier ziet dat deze wormen er niet zijn. Spoelwormeitjes zijn niet met het blote oog zichtbaar en vaak ziet men de volwassen wormen pas in de ontlasting bij grote aantallen en dus wanneer het dier er al een hele tijd mee rondloopt. Lintwormen bestaan uit allemaal aparte schakeltjes, ook wel proglottiden genoemd. Deze schakeltjes laten zich in de darm los en komen via de ontlasting naar buiten. Deze deeltjes zien eruit als rijstkorreltjes en zitten boordevol lintwormeitjes.
Hoe vaak moet ik mijn dier ontwormen?
Hoe vaak je een dier moet ontwormen hangt af van de levensstadium, de leefomgeving en de levensstijl van je dier. De algemene richtlijn is om je dier vanaf 6 maanden leeftijd iedere 3 maanden te ontwormen. Uitzonderingen hierop zijn:
Puppy’s, kittens en zogende dieren. Deze dieren dienen vaker ontwormd te worden. Volwassen dieren hebben slapende wormen in hun lichaam die wakker worden tijdens dracht. Infectie van puppy’s of kittens gebeurt via de de placenta (hond) of via de melk (hond en kat). Voor pups en kittens gebruik je een pasta die hiervoor geschikt is zoals Vitaminthe Pasta. We houden onderstaand schema aan waarbij het zogend dier samen met de jongen wordt ontwormd.
Dieren die jagen, dieren die rauw vlees eten en dieren die in een hoog risico gebied leven wat betreft longworm en vossenlintworm worden best iedere maand ontwormd.
Welk product gebruik ik het beste?
Er zijn zoveel middelen op de markt dat het voor een eigenaar niet altijd even gemakkelijk is om een keuze te maken. Bij de keuze van het product moet met meerdere dingen rekening gehouden worden zoals de leeftijd van het dier, het gewicht, welke wormen men wil bestrijden en individuele gevoeligheid van het dier (MDR-1 mutatie!). Pasta’s en vloeistoffen worden vooral bij pups, kittens en zeer lichte dieren gebruikt. Voor volwassen dieren worden meestal tabletjes of spot-on’s gebruikt. Indien je dier moeilijk tabletten neemt bieden vele fabrikanten ook smakelijke vormen aan zodat je het tabletje kan toedienen als snoepje.
Om te beslissen welk middel je dient te gebruiken kijk je eerst en vooral of het actieve bestanddeel geschikt is ter preventie van de wormbesmetting. De belangrijkste groepen van werkzame bestanddelen zijn de Imidazoles, Ivermectines en Praziquantel. Deze groepen hebben een bepaald spectrum en worden vaak samen verwerkt in producten om zo een bredere werkingen te verkrijgen.
Hieronder volgt een opsomming van de producten die verkrijgbaar zijn in onze webshop en voor welke wormen ze geschikt zijn.
De bovenstaande tabel geeft aan welk middel je kan gebruiken om te voorkomen dat je huisdier een infectie krijgt. In het geval dat een long- of hartworminfectie bij je dier wordt vastgesteld zal een op maat gemaakt behandelschema door de dierenarts worden opgesteld dat meestal niet alleen zal bestaan uit ontwormingsmiddelen.
Ik vermoed dan mijn dier een worminfectie heeft. Hoe kan dit bevestigd worden?
Hoe een worminfectie wordt vastgesteld is afhankelijk van het type worm.
Voor wormen die zich in het maagdarmstelsel bevinden voldoet een simpel ontlastingsonderzoek (flotatie methode)
Voor longwormen is de diagnose gecompliceerder omdat hierbij levende larfjes moeten worden opgespoord (Lees meer in het blog 'Longwormen bij honden en katten'.
Welke bijwerkingen kan ik verwachten en wat moet ik doen als mijn dier bijwerkingen heeft?
Over het algemeen zijn de bijwerkingen die je huisdier van ontwormingsmiddelen kan ondervinden zeer gering en van voorbijgaande aard (braken of diarree). Ga wel altijd na dat:
Je het middel voor de juiste diersoort gebruikt.
Je de juiste dosering geeft. Weeg je dier indien je het gewicht niet weet.
Indien je dier andere of ernstigere bijwerkingen vertoont na het toedienen van een ontwormingsmiddel dan is het altijd goed om hier melding van te maken en contact op te nemen met je dierenarts.
Houdt er rekening mee dat honden met een mdr1- genmutatie gevoeliger kunnen reageren op medicijnen dan dieren zonder mutatie. Deze mutatie zien we vooral bij collie-achtigen. Indien je collie niet getest is op de aanwezigheid van deze mutatie is het aangeraden voorzichtig om te gaan met ontwormingsproducten die ivermectines bevatten zoals milbemycine, moxidectine en selamectine. De middelen uit bovenstaande tabel die dit bevatten zijn Milbemax, Milprazon, Milpro en Milbactor. Indien je dier hierdoor problemen ondervindt dan zal je dier gaan kwijlen en braken. Je dient dan zo spoedig mogelijk de dierenarts te bellen want de klachten kunnen snel ernstiger worden.
Nog enkele tips…
Ruim regelmatig de ontlasting van je huisdier op.
Kijk je dier en de omgeving regelmatig na op vlooien, want zoals hierboven aangehaald spelen zij een belangrijke rol in het ontstaan van lintworminfecties. Indien je dier vlooien heeft behandel dan niet alleen de vlooien maar geef ook meteen een ontworming.
Draag handschoenen bij het schoonmaken van de kattenbak en was je handen regelmatig.
Was groenten en fruit dat uit de tuin komt.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter