Het reinigen van de oren van je huisdier is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet indien je dier een pijnlijke oorontsteking heeft. In dit blog lees je hoe je dit het beste aanpakt en welke oorreiniger je het beste voor jouw dier gebruikt.
Is het nodig om de oren van mijn huisdier te reinigen?
Dit is een terechte vraag en het antwoord hierop is niet zwart/wit. Of het reinigen van de oren van je huisdier noodzakelijk is of niet is afhankelijk van dier tot dier en zelfs van situatie tot situatie. Bij katten is dit zelden noodzakelijk, bij honden kan het reinigen vaak wel wenselijk zijn. Vooral honden met (grote) hangende oren of een nauwe gehoorgang zullen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van oorproblemen. Het reinigen van de oren kan in dat geval helpen in het voorkomen van deze problemen. Ook zullen honden die vaak zwemmen gevoeliger zijn voor oorproblemen. In dit geval is het gebruik van een (uitdrogende) reiniger na het zwemmen aan te raden. Dieren met een (voedsel)allergie zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een gistinfectie (Malassezia) in de oren. In een dergelijke situatie kan een verzurende reiniger verbetering brengen.
Laten we duidelijk zijn dat gezonde oren in principe niet gereinigd dienen te worden. Gezonde oren zijn ‘zelfreinigend’. Het onnodig of overdreven vaak reinigen kan zelfs problemen in de hand werken door irritatie en het verstoren van de huidflora. De aanwezigheid van een grote hoeveelheid oorsmeer en een vieze muffe geur kunnen tekenen zijn dat je de oren van je dier gereinigd moeten worden. Ruik regelmatig eens aan de oren van je dier, dan zal je in de toekomst zeer snel merken wanneer er iets niet klopt. Andere tekenen van oorproblemen zijn roodheid, jeuk en pijnlijkheid. Dieren zullen vaak met hun kop schudden wanneer ze last hebben van de oren. Bij deze tekenen is het beter eerst een dierenarts op te zoeken voor je aan de slag gaat met een reiniger.
Welke reiniger gebruik ik het beste?
Je zou kunnen denken dat alle oorreinigers geschikt zijn voor alle oren. Het is tot slot toch maar een reiniger? Maar niets is minder waar. Elke oorreiniger heeft een andere samenstelling. De ene maakt het oor wat zuurder en is daarom geschikt voor gistinfecties. De andere reiniger werkt uitdrogend en is ideaal na het zwemmen. Deze wil je dan weer niet gebruiken in ontstoken oren omdat er misschien alcohol in zit.
Stel jezelf altijd eerst de vraag wat de reden is voor het gebruik van de reiniger. Gebruik je de reiniger als ‘voorbehandeling’ voordat je de door de dierenarts voorgeschreven oordruppels aanbrengt of eerder preventief/routinematig? Indien je de reiniger gebruikt als voorbehandeling dan zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden omdat de oren van je dier op dat moment niet ‘gezond’ zijn. Vaak zijn de oren erg pijnlijk bij aanraking. De huid binnenin de oren kan beschadigd zijn en het trommelvlies kan zelfs stuk zijn. Wanneer een trommelvlies beschadigd is kunnen middelen die je in het oor aanbrengt naar het midden- en binnenoor doordringen en evenwichtsstoornissen veroorzaken. Je moet in dit geval dus uiterst voorzichtig handelen. Overleg dus altijd met je dierenarts of het in dit geval wenselijk is om te reinigen. Hier volgen enkele tips voor het kiezen van een reiniger die moet dienen als voorbehandeling.
Kies voor een reiniger met een neutrale pH. Reinigers met een zure pH kunnen de werking van het antibioticum dat zich in de voorgeschreven druppels zit in de weg staan. Ook zijn verzurende reinigers pijnlijk indien de huid beschadigd is.
Er zijn maar zeer weinig reinigers die met zekerheid veilig zijn voor dieren waarbij het trommelvlies beschadigd is. Episqualan is zo een reiniger.
Reinigers met Tris-EDTA verdienen de voorkeur. Tris-EDTA maakt de celwand van bacteriën meer doorlaatbaar voor antibiotica. Daarom wordt het ook vaker ingezet bij oorinfecties veroorzaakt door resistente bacteriën zoals Pseudomonas en Staphylococcen. TrizAural is een spoelmiddel dat enkel en alleen Tris-EDTA bevat. Het bevat geen reinigend bestanddeel en wordt dus in overvloed in de oren aangebracht om vervolgens te laten inwerken. Het voordeel is dat dit ook veilig gebruikt kan worden in het geval van een beschadigd trommelvlies. Otodine, Surosolve, Epibac zijn echte reinigers op basis van Tris-EDTA. Let op, deze middelen bevatten wel nog andere bestanddelen en mogen dus niet gebruikt worden bij een geperforeerd trommelvlies.
Laat minimaal 15 minuten tussen het reinigen en het inbrengen van de voorgeschreven druppels zodat het oor kan drogen en de druppels optimaal kunnen werken.
Gebruik je de oorreiniger preventief/routinematig? Ook dan hangt het af van dier tot dier welke reiniger het beste is. Om het allemaal wat overzichtelijk te houden volgt hier een kort overzicht per indicatie van gebruik.
Verzurende reinigers (Hexoclean, MalAcetic Aural): geschikt voor dieren die zwemmen of gevoelig zijn voor gistinfecties. Zoals hierboven al aangegeven zijn verzurende reinigers irriterend in een beschadigende gehoorgang.
Reinigers veilig voor dieren waarbij het trommelvlies beschadigd kan zijn: EpiSqualan en TrizAural. Let op! Trizaural is eerder een spoelmiddel, het heeft geen reinigende werking, wel een antimicrobiële werking.
Zorg eerst en vooral dat zowel jij als je huisdier een comfortabele positie kunnen aannemen. Het kan handig zijn om grote honden te laten plaatsnemen in de hoek van de kamer zodat ze zich niet achteruit kunnen verplaatsen. Wees altijd extra voorzichtig indien de oren van je dier ontstoken zijn. Het reinigen van de oren kan in dit geval pijnlijk zijn en ook al heb je het liefste dier van de wereld, het is altijd mogelijk dat hij/zij onverwacht uit de hoek komt.
Leg zachte gaasjes (geen wattenstaafjes!) en de reiniger binnen handbereik. Neem met één hand het oor van je dier vast, en gebruik de andere hand om een de reiniger in het oor aan te brengen. Het hele oor moet gevuld worden met de reiniger, dit betekent dus dat je de reiniger in overvloed aanbrengt. Het is normaal dat er wat reiniger uit het oor druipt. Probeer de tip van de reiniger niet in contact te brengen met het oor om contaminatie van de reiniger te voorkomen. Indien dit wel gebeurt, probeer de tip dan zo snel en goed mogelijk te ontsmetten. Zet het flesje terug neer en masseer het oor zachtjes gedurende een halve minuut. Neem vervolgens de gaasjes en maak het oorkanaal zo goed mogelijk schoon door met je vinger langs het oorkanaal te gaan. Laat je dier vervolgens met het hoofd schudden en herhaal dit. En tot slot: beloon je dier!
Stel jezelf altijd de vraag of het noodzakelijk of gewenst is dat de oren van je dier gereinigd worden en of je de juiste reiniger hebt uitgekozen. Contacteer een dierenarts indien hier twijfel over bestaat.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Peptivet Oto Gel van ICF is een innovatieve oorgel die te gebruiken is bij...
laat een reactie achter
Opmerkingen
Behandeling van Malassezia Shih Tzu
Door:Van Assche Annemarie Op 23-01-2024
Beoordeling:
5.0
Hallo, mijn hondje heeft al jaren last van Malassezia. De ene oorinfectie na de andere en een dierenarts die ons al heel veel geld heeft gekost. Elke maand krijgt zij een Cytopoint inspuiting maar nu heeft ze terug een zware aanval met oor en huid. Ze heeft net een antibiotica kuur gehad en de spuit maar het betert slecht. Ze wordt 2x/week gewassen met Malaseb shampoo. Ik voel me stilaan hopeloos. Wat kan ik nog doen aub?
Met vriendelijke groeten,
Annemarie
Beantwoord door:
Lindsey Cantillon
Op 23-01-2024
Beste Annemarie,
Heel erg frustrerend dat je hondje aanhoudend huidproblemen heeft. Cytopoint is een uitstekend middel, maar secundaire infecties moeten volledig onder controle om goed werkzaam te zijn. Malaseb shampoo is een zeer effectieve shampoo om gisten te behandelen, aansluitend zou je gebruik kunnen maken van de Remedy+ Yeastosol spray. Voor de oren raad ik als onderhoudstherapie zure oordruppels aan (bv van Maxani), maar om de infectie en gisten onder controle te krijgen is hoogst waarschijnlijk een combinatie van een oorreiniger (bv. Surosolve) met een oorzalf (op voorschrift van de dierenarts) noodzakelijk. Eens de infectie onder controle is kan je de zure oordruppels gebruiken en geleidelijk aan afbouwen naar bijvoorbeeld 1 à 2 maal per week blijvend (lees ook zeker het blog over de do's & don'ts bij oorontstekingen voor meer tips).
Mocht dit allemaal geen baat hebben dan kan het mogelijk zijn dat je hondje tijdelijk een zwaardere medicijnen nodig heeft om de gisten onder controle te krijgen, zoals ketoconazol, om dan weer met een schone lei te kunnen beginnen. Soms is het ook zo dat de cytopoint injectie geen volledige maand werkt, en dat het interval met perioden (bijvoorbeeld bij seizoensgebonden problemen) ingekort moet worden. Mocht het lijken dat je hondje bijvoorbeeld iedere keer 3 weken na de injectie meer last krijgt, dan is dit zeker iets om met je dierenarts te bespreken.
Hopelijk zijn jullie hiermee een beetje geholpen,
Met vriendelijk groet,
Lindsey, dierenarts bij Petpol.
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter
Opmerkingen
Behandeling van Malassezia Shih Tzu
Door:Van Assche Annemarie Op 23-01-2024Hallo, mijn hondje heeft al jaren last van Malassezia. De ene oorinfectie na de andere en een dierenarts die ons al heel veel geld heeft gekost. Elke maand krijgt zij een Cytopoint inspuiting maar nu heeft ze terug een zware aanval met oor en huid. Ze heeft net een antibiotica kuur gehad en de spuit maar het betert slecht. Ze wordt 2x/week gewassen met Malaseb shampoo. Ik voel me stilaan hopeloos. Wat kan ik nog doen aub?
Met vriendelijke groeten,
Annemarie
Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 23-01-2024